Peste 500 de obiecte medievale reunite intr-o expozitie de gen, lupte cavaleresti, un concert simfonic in aer liber, dar si o degustare de mancaruri preparate dupa vechi retete, vor fi principalele puncte de atractie ale Festivalului Medieval, programat duminica, incepand cu ora 12:00, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, scrie Agerpres.

Evenimentul este organizat in parteneriat de Asociatia pentru Promovarea Istoriei si Artei Medievale - Lupus Dacus din Arad, Primaria Hunedoara si Castelul Corvinilor, cu scopul promovarii monumentului istoric in randurile turistilor.

"Manifestarea culturala face parte din strategia de promovare a Castelului Corvinilor. Este o continuare a unor evenimente similare ce au fost organizate si vor continua sa aiba loc la acest frumos castel medieval", a declarat vineri, purtatorul de cuvant al Primariei Hunedoara, Elena Iancau.

Turistii care vor veni duminica la castel vor avea prilejul sa asiste, in cele doua curti ale monumentului, la o scoala de lupte medievale, vor vedea cum se dansa la curtile domnesti si vor putea patrunde tainele instrumentelor muzicale de acum cateva sute de ani.

Pe platoul din spatele castelului vor avea loc scene de lupte cavaleresti in care vor evolua cascadori si cai special dresati pentru astfel de actiuni, iar in curtea din fata vizitatorii vor putea sa vada una dintre cele mai mari expozitii private de obiecte medievale din Romania.

"Sunt peste 500 de obiecte pe care le-am strans in decursul anilor in cea mai mare expozitie de Ev Mediu. Expozitia se numeste 'Medievalum' si cuprinde, intre altele, sapte tunuri, peste 120 de sabii si spade, armuri, coifuri, camasi din zale, vesminte cavaleresti si pentru domnite, instrumente muzicale din acea perioada", a explicat presedintele Asociatiei Lupus Dacus, Andrei Mot.

In expozitie mai sunt prezentate obiecte ce au apartinut actorului Sergiu Nicolaescu si au facut parte din recuzita filmelor "Dacii si Romanii", "Nemuritorii" si "Mihai Viteazul".

In cursul serii, iubitorii muzicii vor putea lua parte la un concert medieval simfonic sustinut de muzicieni profesionisti de la Opera Nationala Romana si Filarmonica "Banatul", ambele din Timisoara, reuniti in formula "Lupus Dacus Orchestra", si de "Paladinii" de Terra Medies.

"Vom canta singurul proiect medieval simfonic din Romania, compozitia si orchestratia fiind ale noastre", a aratat Andrei Mot.

Festivalul Medieval de la Castelul Corvinilor se va incheia cu dansuri si jonglerii cu foc.