Editia cu numarul 12 a festivalului autohton dedicat exclusiv filmului de animatie Anim'est, ce va avea loc intre 29 septembrie si 8 octombrie, la Bucuresti, vine cu o tema speciala: The Comics Edition, celebrand una dintre cele mai semnificative si constante surse de inspiratie pentru filmul de animatie, benzile desenate. Invitatul special al festivalului anul acesta, si cel care semneaza vizualul editiei Anim'est 2017, este canadianul Dave Cooper, unul dintre cei mai apreciati artisti creatori de benzi desenate.

Animest 2017 Foto: Anim'est

Cooper si -a inceput activitatea in anii '90 ca ilustrator de benzi desenate underground pentru Fantagraphics, una dintre cele mai avangardiste si respectate edituri independente americane. Ulterior a devenit cunoscut pentru picturile sale in ulei, populate de personaje feminine bizare, care sfideaza conventiile, si pentru contributiile sale in animatie - este unul dintre principalii desenatori ai sitcomului american Futurama, premiat cu Emmy, si co-creatorul serialului animat Pig Goats Banana Cricket, difuzat de Nickelodeon.

Pe toata durata editiei din acest an vor fi proiectate cateva dintre cele mai indragite lungmetraje de animatie realizate dupa benzi desenate, titluri cunoscute precum Persepolis, unul dintre hiturile de animatie ale deceniului trecut, premiat la Cannes, castigator a doua Premii Cesar si nominalizat la Premiile Oscar si BAFTA; Tintin et le temple du soleil / Tintin and the Temple of the Sun, varianta din 1969, reconditionata, urmarind aventurile indragitului personaj de benzi desenate realizate de artistul belgian Georges Remi, sub pseudonimul Herge; sau Chico & Rita, nominalizat la Oscar si desemnat cel mai bun film de animatie de catre Academia Europeana de Film in 2011.

Alaturi de selectia de titluri relevante pentru tema editiei din acest an, Anim'est aduce la Bucuresti, in buna traditie a festivalului, cele mai importante filme de animatie recente. Lungmetrajul de animatie care deschide editia din acest an este mult asteptatul Loving Vincent, coproductie britano-polona, regizat de Dorota Kobiela si Hugh Welchman.

Cea de-a doisprezecea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc in perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat Halele Carol si Apollo111. Biletele vor putea fi achizitionate in curand pe site-ul www.eventbook.ro si vor fi disponibile, de asemenea, in Cinemateca Eforie si Cinema Elvire Popesco pe toata perioada festivalului.