Asociatiile Predania si Neamunit va invita joi, 21 decembrie, ora 14 la evenimentul "Centenarul Independentei Pindului", desfasurat sub egida Proiectului Avdhela - Biblioteca culturii aromane, unde vor fi lansate siteurile www.armatolii.org.ro si www.independenta-pindului.ro. Manifestarea va fi gazduita in sala de conferinte si expozitii F64 aflata in Bucuresti, Bd. Unirii nr. 45.

Eroii de la Pind ArmatoliiFoto: Hotnews

In cadrul evenimentului vor sustine scurte comunicari Emanuil Ineoan, doctor in istorie al Universitatii Babes Bolyai, dr. Florin C. Stan, cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie si Stiinte Politice, Universitatea "Ovidius", Constanta, dr. Radu Baltasiu, Profesor la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti si Director al Centrului European pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane si Alina Ioana Dida, medic, stranepoata fostului primar roman M. Dida masacrat de greci la Magarova in anul 1906.

Scopul acestei initiative este de a scoate din uitare evenimente dramatice petrecute in urma cu mai bine de o suta de ani si de a puncta un moment ignorat din pacate in lumea romaneasca, anume implinirea a o suta de ani de cand un comitet de aromani declara la Samarina independenta Pindului si Zagoriei.