Orchestra filarmonica din New York va canta marti, in Coreea de Nord, in cadrul unui concert numit a fi "un schimb remarcabil in diplomatia culturala". Este prima oara cand cele doua state intra in relatii de cooperare, dupa mai bine de 50 de ani.

Secretarul de Stat al SUA, Condoleezza Rice, spune ca acest concert este binevenit, insa a atentionat ca nu trebuie sa existe asteptari in privinta unei schimbari evidente a situatiei in acest stat.

"Nu cred ca trebuie sa ne entuziasmam prea tare in legatura cu ce schimbari va provoca ascultarea lui Dvorak in Coreea de Nord", a spus Rice, ea insasi o pianista talentata.

Concertul va fi un schimb cultural extraordinar intre SUA si Coreea de Nord, daca este raportat la istoria izolata a acestei tari.

Zarin Mehta, directorul Filarmonicii din New York, a declarat ca "aceasta calatorie este o dovada a faptului ca muzica uneste oamenii. Speram sincer ca aceste concerte vor ajuta la inceperea unei noi ere mai unite".

"De-a lungul timpului a existat multa furie si suspiciune. Acum, mii de nord-coreeni ii vor putea vedea pentru prima oara pe americani intr-o alta lumina", a adaugat si Evans Revere, presedintele unei organizatii care a ajutat la organizarea concertului.

Sursa: bbc.com