Jeffrey Polnaja este un indonezian care acum doi ani a plecat din tara sa pentru a face inconjurul lumii cu motocicleta sa marca BMW. A mers deja circa 80.000 de kilometri in aproape 50 de tari si vrea sa mai parcurga inca de doua ori pe atata. S-a ratacit in desert, s-a tras asupra lui in zone de razboi, a fost lovit de o masina condusa de un sofer beat. Insa Polnaja a spus, intr-un interviu acordat HotNews.ro la Bucuresti, ca face acest tur de placere si transmite un mesaj de pace care, spera el, va avea efect asupra oamenilor

Indonezianul a plecat din tara natala in acest tur al lumii in aprilie 2006, cu o motocicleta BMW R 1150 GS cumparata din Indonezia la inceputul anului 2006 pentru 45.000 de dolari. Polnaja a traversat in acest timp 46 de tari din Asia, Europa si Africa, parcurgand circa 80.000 de kilometri.

Urmeaza alti 40.000 de kilometri in Europa si inca 180.000 in America de Nord, America de Sud si Australia. Crede ca va termina turul in 2011, cu un total de 300.000 de kilometri, a mai spus Polnaja, la Salonul de Motociclete, Accesorii si Echipamente, care se desfasoara la Romexpo.

Asiaticul a trecut prin multe momente grele in zecile de mii de kilometri parcursi, a mers si la 50 de grade, dar si la multe sub zero. A fost atacat de un urs in micutul stat himalayan Bhutan, a nimerit intr-o zona de razboi si s-a tras asupra lui in Asia. Si a fost si jefuit. In desertul Belucistan i s-a stricat GPS-ul si a ratacit trei zile pana a gasit drumul.

Un alt episod neplacut a fost in Pakistan, unde o masina condusa de un sofer beat a intrat in motocicleta sa, insa stricaciunile au putut fi reparate. Dar Polnaja a insistat ca la revizie sa mai ramana cateva urme ale acelui accident "pentru ca e o parte din istoria calatoriei".

Polnaja si-a lasat motocicleta in Romania pe perioada iernii, si s-a dus in Tibet, pentru a se odihni, dar si pentru a urca in zona Taberei de Baza a Everestului. Spre sfarsitul lui martie va parasi Romania si isi va continua calatoria.

"Sunt motociclist, am asta in sange. Plus ca vreau sa impartasesc un sentiment de pace, pentru ca atunci cand este pace, este si liniste. Cineva trebuie sa faca asta", a spus asiaticul.