In contextul Anului European al Dialogului Intercultural 2008, Comisia Europeana a lansat initiativa fotografica “Divesitate pe strada mea”. Competitia este deschisa participarii tuturor celor 27 de State Membre ale UE. Uniunea Europeana isi propune, prin aceasta initiativa, sa provoace europenii sa isi exprime viziunea lor asupra dialogului intercultural si sa o impartaseasca lumii. Data limita de inscriere in competitie este 30 iunie 2008, iar fotografiile pot fi trimise prin portalul special dedicat concursului. Premii in valoare de 15.000 de euro ii asteapta pe castigatori.

Ján Figel’, Comisarul pentru Educatie, Formare, Tineret si Cultura, a declarat la lansarea competitiei: “Prin aceasta initiativa fotografica, Uniunea Europeana incurajeaza pe oricine traieste in Europa sa isi exprime viziunea asupra dialogului si a diversitatii. Vrem sa stim ce inseamna astazi dialogul intercultural pentru europeni si cum influenteaza acesta viata lor cotidiana.”

Competitia fotografica “Diversitate pe strada mea” a fost lansata oficial la 3 martie 2008 printr-un portal dedicat: www.street-cultures.eu. Aici participantii pot posta materialele fotografice pana la data de 30 iunie. Toti rezidentii europeni fara a tine seama de varsta sau origine sunt invitati sa se alature competitiei. Nu exista limite ale imaginatiei sau inspiratiei pentru fotografii, ele pot reprezenta teme la fel de diverse ca: educatia sau religia, stiinta sau cultura, migratia, minoritati sau tineri, sau pur si simplu viata cotidiana.

Procesul de selectie si premiile

Patru castigatori vor fi alesi dintre toti cei care au trimis materiale fotografice. Trei dintre acestia vor fi desemnati de un juriu format din artisti consacrati si figuri proeminente din domeniile de interes ale dialogului intercultural. Juriul va evalua lucrarile in functie de creativitate, calitatea tehnica cat si de abilitatea fotografului de a portretiza teme ale dialogului intercultural. Cel de-al patrulea castigator, “favoritul publicului”, va fi selectat printr-un sistem de vot online, destinat vizitatorilor portalului competitiei.

In luna septembrie, in cadrul ceremoniei de la Bruxelles, castigatorilor li se vor prezenta premiile, constand in aparate fotografice profesionale si excursii in capitalele europene, in asa fel incat acestia sa continue surprinderea momentelor in care diversitatea si dialogul intercultural sunt exprimate.

De asemenea, fotografiile castigatoare dar si cele calificate in finala vor fi publicate in intreaga Europa, atat in materiale destinate inlaturarii barierelor de comunicare si incurajarii diversitatii culturale precum si in cadrul unei expozitii mobile ce va promova acest mesaj.