Editia a doua a Festivalului International de Scurt si Mediu-Metraj NexT a ajuns la final. Gala de sambata seara a incheiat o saptamana plina, in care NexT a impus spiritul care a asigurat succesul al primei editii. Trofeul NexT, acordat in acest an de Institutul Cultural Roman, a revenit filmului Visele unei femei de serviciu / Songes d’une femme de ménage (Belgia, 2007), in regia lui Banu Akseki.

Juriul, reprezentat de scenaristul Tudor Voican, si-a motivat alegerea prin „felul emotionant in care filmul surprinde singuratatea omului contemporan si falsitatea societatii contemporane”.

Festivalul a fost infiintat anul trecut in memoria regizorului Cristian Nemescu si a sound-designer-ului Andrei Toncu.

Premiul pentru Regie „Cristian Nemescu” i-a revenit lui Bartosz Grudziecki pentru Polska Road Movie (Germania, 2007). Pe langa trofeul festivalului, studentul polonez de la Academia de Film din Munchen a primit pentru realizarea sa 2000 de euro, oferiti de ICR.

Premiul pentru Coloana Sonora „Andrei Toncu”, in valoare de 2000 de euro a fost castigat de David Bryant, autorul coloanei sonore a filmului canadian din 2007 Madame Tutli-Putli, nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Scurt-Metraj de Animatie.

Juriul a decis acordarea unei Mentiuni Speciale pentru scurt-metrajul Intre Ziduri / Zwischen Mauern (Germania, 2007), regizat de Ana Felicia Scutelnicu la Academia de Film din Berlin, care trateaza problema spinoasa a migratiei ilegale dinspre Estul spre Vestul Europei.

Premiul pentru Cel Mai Bun Film Romanesc din competitia NexT 2008 a revenit scurt-metrajului studentesc Stefan, in regia Stancai Radu.

Desi emotiile au luat sfarsit, proiectiile de la NexT nu s-au incheiat: duminica, 13 aprilie, la Muzeul Taranului Roman var fi date in reluare filmele castigatoare si toate scurt-metrajele difuzate in cele doua calupuri ale sectiunii non-competitive Festival Friends.

Castigatorii NexT 2008:

Trofeul NexT - Visele unei femei de serviciu / Songes d’une femme de ménage (Belgia, 2007), regia Banu Akseki

Premiul pentru regie “Cristian Nemescu” – Bartosz Grudziecki pentru Polska Road Movie (Germania, 2007)

Premiul pentru cea mai buna coloana sonora “Andrei Toncu” – David Bryant pentru Madame Tutli-Putli (Canada, 2007)

Cel mai bun film romanesc – Stefan (Romania, 2007), regia Stanca Radu

Mentiunea Speciala a Juriului – Intre Ziduri / Zwischen Mauern (Germania, 2007), regia Ana Felicia Scutelnicu;

Premiul Publicului – Maimuta Albastra / Der Blaue Affe (Germania, 2007), regia Carsten Unger

Premiul spectatorului norocos – Alexandru Hoisan

Premiul Dilema Veche pentru Cel mai Amuzant Film - Tokyo Jim (Marea Britanie, 2006), regia Jamie Rafn