Prieten de nadejde al NATO, armata romana si-a serbat, miercuri, patronul Sfantul Gheorghe, scotand la iarba verde - in Parcul Izvor- o parte din personal si masinile din dotare. Elicoptere, masini cu statii de interceptat, tancuri si alte masini de lupta. Prin perimetrul ce fusese ocupat de armata, se plimbau si doi mormoni.

Ca intr-un film al lui Sergiu Nicolaescu, soldatii romani se tarau prin balarii si trageau cu gloante oarbe. Pe aceeasi pajiste unde isi duc bucurestenii cainii sa urineze, vreo zece-doisprezece soldati simulau o situatie de criza, cu deznodamant fericit.

Un scenariu cam artificial :

Intr-o masina speciala de lupta stau soldatii. Patru coboara, se tarasc vreo 4-5 metri pana se apropie de o masina, unde se presupune ca stau raufacatorii. La 3 metri distanta de acea masina, militarii romani someaza soferul: "Ridica mainile de pe volan!". Insa soferul continua sa ambaleze motorul. Atunci, militarii romani pornesc o ploaie de gloante. Doi alearga pana la masina (cei trei metri) si-l scot pe sofer afara.

Un betivan sceptic zice balanganindu-se langa un fotograf peste care era sa cada:

Mai da-o dreacu! Ala a fost prost. Trebuia sa fuga cu masina, nu sa stea ca la teatru, sa-l prinda.

Moartea aproape de-o usa mica-rotunda

In alte zone ale parcului, alte spectacole. Un militar invata copiii despre cum functioneaza o masina de ucis. E o usa mica, rotunda, aici si trebuie sa fie mereu cineva inauntru sa o deschida. Altfel ala de afara nu mai poate sa intre si poa' sa-l omoare inamicii. Si usa - de tras, se trage dinauntru, explica militarul ca pe limba copiilor.

Alti pusti se uitau curiosi la masina de interceptari radio. Aceasta din urma avea niste antene indiscrete, inalte de doi metri, dar intr-o culoare de camuflaj. Doi pitici se invarteau dezinvolt pe canapeaua din spate a masinii. Unul dintre copii aprecia ca-i vorba de un jeep.

Fetele blonde din armata

Desi nu vrem sa cultivam prejudecati despre blonde, o sa redam aici o conversatie. Dialogul a urmat unui shooting: un militar fotografia un grup de tinere si tineri recruti (n.r vezi galeria foto, si recunoaste blonda).

Reporter: De ce ati ales armata?

Soldat blonda: ... aa (isi misca umerii in directia sus-jos)

Reporter: Nu stiti de ce ati ales armata?

Soldat blonda: Sa-mi apar tara, normal!

Reporter: De cine va aparati tara?

Soldat blonda: ... (tace si se uita lung)

Reporter: O sa mergeti sa ucideti, cum au facut colegii mai mari, in Irak sau Afganistan?

Soldat blonda: Nu!

Mormonii nu vor victime!

Pe langa cortul de recrutare si unde se promovau faptelor soldatilor romani, doi mormoni cu biblii si agende sub brat se plimbau. Pe camasile albe purtau insigne: Elder.. si Elder..

Reporter: Ce parere aveti despre armata, despre razboaie?

Elder 1: Nu putem sa spunem nimic despre armata sau razboi, pentru ca aceasta ar fi tratata ca un punct de vedere al bisericii pe care o reprezentam. Ce putem sa va spunem este ca noi nu suntem interesati de politica.

Elder 2: Si ca suntem impotriva crimelor. Noi nu vrem sa moara oameni, sa existe victime.

Cei doi si-au continuat plimbarea prin parc. La un moment dat, s-au oprit in fata unei masini de lupta si au inceput sa rada. Radeau oare de armata?