Muzeul Metropolitan de Arta din New York (Met) a vernisat luni noapte o inedita expozitie de costum. "Supereroi: Moda si fantezie" este titlul expozitiei care este definita prin culori tipatoare, grafica pop si aproape orice personaj B.D. inventat de om.

Superman, Batman, Wonder Woman si chiar Iron Man sunt doar cateva dintre personajele aduse in fata publicului de Institutul Costumului pentru a ilustra lumile paralele ocupate de creaturile fantastice si de creativii designeri vestimentari ai nemuritorilor.

"Supereroii se bazeaza pe corporalitate, identitate, fantezie si pe transformarea in oricine sau in orice isi doresc. Aceste lucruri se afla si in bazele modei", a declarat Andrew Bolton, curatorul institutului, pentru Associated Press.

Personajul principal al expozitiei, care beneficiaza de o examinare atenta din partea specialistilor muzeologi este Superman, primul supererou modern, aparut in 1938.

Look-ul supereroilor a inspirat creatori precum Alexander McQueen, Walter Van Beirendonck, John Galliano sau Thierry Mugler care au imbratisat fie stilul goth, grunge sau biker.

Pe langa remarcabilul costum mulat negru purtat de Michelle Pfeiffer pentru Catwoman in "Batman Returns" (1992), muzeul expune si exemple de costume din viata reala create in stil dominator de Thierry Mugler si Dolce&Gabbana.

Unul dintre cele mai spectaculoase costume expuse este inspirat de creaturile mutant de tip X-Men. Costumul, realizat de Thierry Mugler, este o rochie in culorile curcubeului care combina in partea superioara un aspect de pasare, in talie unul de amfibian si in jos unul de sirena.

Giorgio Armani este sponsorul si presedintele onorific al expozitiei. El va prezida si gala caritabila asociata evenimentului. Armani a felicitat realizarile creatorilor de personaje desenate din prima jumatate a secolului XX, remarcand ca viziunile lor despre viitor au devenit lumea de astazi.

Expozitia se va deschide pentru publicul larg miercuri si va ramane deschisa pana pe 1 septembrie.

Fa o calatorie virtuala in istoria costumul de supererou, apasand aici