Pozitionarea scaunelor pentru bebelusi pe mijlocul banchetei din spate a masinii scade riscul accidentarii acestora cu 50%, sugereaza un studiu recent.

Un studiu efectuat in 16 state americane a aratat ca 43% dintre copiii sub 3 ani asezati in spate, pe locul din mijloc, au prezentat un risc mai scazut de accidentare. Acest rezultat contrazice credinta generala conform careia locul sigur pentru scaunelul copilului ar fi in fata, in dreapta soferului.

Din nefericire, doar 28 % dintre copiii participanti la studiu ocupau locul din spate in momentul accidentului, spun cercetatorii, conform Reuters. Acest lucru se intampla pentru ca este mai greu sa pui un copil pe locul din mijloc, mai ales daca bebelusul cantareste mult.

De asemenea, un copil asezat in spate, pe locul din centru, ii va incomoda pe adulti, scaunul bebelusului nelasand suficient spatiu pentru celelalte doua locuri.

Acesta este insa cel mai sigur loc pentru un copil mic. Rezultatele vin in urma analizarii a 4.790 de accidente, survenite intre 1998 si 2006, in care au fost implicati si copii sub 3 ani. In momentul accidentului, 41% dintre copii stateau in dreapta-spate, in timp ce 31% erau asezati pe locul din stanga-spate.

Pozitia din mijloc a fost cea mai putin folosita, fiind insa cea mai sigura. Partial, motivul a fost ca un copil asezat central este mai protejat la impact, spun cercetatorii.

"Familille care au copii mici trebuie incurajate sa foloseasca scaunele care pot fi instalate pe mijlocul banchetei din spate", au tras concluzia cercetatorii.