Oaspetele de onoare al TIFF-ului din acest an este Catherine Deneuve, una dintre actritele emblematice ale cinematografiei franceze. In cadrul Galei de inchidere, Deneuve va primi Premiul pentru Intreaga Cariera din partea Festivalului International de Film „Transilvania”, inmanat, in ultimii ani, unor personalitati precum Vanessa Redgrave, Franco Nero sau Annie Girardot.

Nascuta in 1943 la Paris, Catherine Deneuve si-a inceput prestigioasa cariera in cinema in 1957. Pe parcursul celor 51 de ani petrecuti in lumea filmului, a jucat in peste 100 de pelicule in care a interpretat roluri dintre cele mai complexe.

Muza lui Francois Truffaut, cu care a avut o tumultoasa relatie de dragoste, Catherine Deneuve este supranumita in tara sa natala La grande dame de cinema francais. A contribuit la succesul filmelor unor regizori marcanti, de la Roman Polanski (Repulsie), pana la excentricii regizori contemporani Lars von Trier (Dansand cu noaptea) si Francois Ozon (Opt femei).

Longevitatea carierei lui Catherine Deneuve a fost dublata de zece nominalizari si doua premii César, pentru rolurile din Le dernier metro (1980) si Indochina (1992); Ursul de Argint la Berlin si premiul Academiei Europene de Film pentru rolul din Opt femei; nominalizari la Premiile BAFTA (pentru seducatoarea si temerara prestatie din Belle de jour) si Oscar – pentru rolul din Indochina (1992).

La acest palmares se va adauga, sambata, 7 iunie 2008, Premiul pentru Intreaga Cariera acordat unei personalitati din cinematografia europeana, arata un comunicat.

In onoarea lui Catherine Deneuve, TIFF programeaza, sambata, 7 iunie 2008, de la ora 18:00, la Cinema Republica, o proiectie de gala, unde publicul clujean o va putea asculta pe actrita franceza inainte de a urmari unul din filmele reprezentative ale carierei ei.

Catherine Deneuve cantand "Toi jamais" in filmul "Opt femei"