Sambata seara, cateva zeci de pletosi si fete imbracate in negru asteptau, in fata clubului "Grigore Preoteasa", vreun bisnitar care sa apara, ca prin minune, cu vreun bilet in plus de vanzare. Ceilalti 800 de fani care apucasera sa isi cumpere bilet pentru concertul Anathema erau deja inauntru, asteptand ca Danny si Vincent Cavanagh sa inceapa spectacolul.

Fratii Cavanagh, impreuna cu un invitat special - violoncelistul David Wesling - au inceput sa cante cu circa o jumatate de ora intarziere, in jurul orei 20.30. Intarzierea le-a fost oricum iertata de sala plina, unii dintre fani venind sa-i vada pentru a doua sau a treia oara. Cei care purtau, sambata seara, tricouri "Artmania 2007" au avut ocazia sa-i mai vada pe cei doi in cadrul festivalului Artmania de anul trecut, urmat de un alt concert unplugged, organizat la Cisnadioara.

Vincent si David
Foto: Hotnews
Trupa si-a inceput cantarea cu "Fragile Dreams". Pe scena - lumanari aprinse si lumini calme, albastre. La sfarsitul piesei, urale, aplauze, fluieraturi, in timp ce Vincent glumeste: "De cand nu ne-am mai vazut? Pentru unii, de 20 de ani, pentru altii, de un an".

"Rolul" de "politist bun" il prinde de minune pe Vincent, care glumeste tot concertul si nu ezita sa isi exprime, de nenumarate ori, incantarea de a se afla din nou in Romania. Balanta este echilibrata de fratele lui, Danny, care pare sa isi faca treaba nemteste: este serios si foarte concentrat, ba chiar intervine atunci cand un fan 'entuziasmat' de berea romaneasca incepe sa urle "Sleeeepleeees!!!" in mijlocul tacerii generale.

"Aici nu e un concert un rock, asa ca taci din gura. Daca ai asculta, ai intelege", i-a spus Danny, vadit enervat.

Au urmat piesele "Angelica" si un colaj de 5 piese - "Lost control", "Destiny", "Inner silence", "One last goodbye" si "Shroud of False". Dupa "Hope", Vincent si David Wesling au luat o pauza, vizibil consumati de efort. Daniel a ramas pe scena, ca o gazda care nu vrea sa-si lase prietenii singuri. A cantat singur doua piese ca intr-un fel de transa, fara sa ierte chitara si podeaua scenei, in care batea innebunit cu piciorul. La intoarcerea baietilor pe scena, in aplauze, Vincent a adaugat: "La inceputul concertului eram foarte obositi, dar atmosfera ne-a pus pe picioare. Multumim inca o data ca ati venit!"

Vincent Cavanagh
Foto: Hotnews

Ultima piesa a fost "Eleanor Rigby", o preluare dupa trupa Beatles, iar la sfarsitul concertului publicul a aplaudat si a batut din picioare minute in sir, strigand numele formatiei. Anathema a fost nevoita sa se intoarca pe scena, cantand la bis single-ul "Angels walk among us", de pe cel mai nou album, "Horizons". Single-ul a fost lansat doar pe internet, in 2007, iar albumul urmeaza sa fie lansat in acest an.

La inceputul ultimei melodii, Vincent a reamintit fanilor, glumind, ca "Dupa concert ne putem intalni, dar va rugam sa nu stati mult. Vrem si noi, dupa aia, sa ne apucam de baut si de dansat". A promis insa ca vor reveni in Romania.

In ciuda insistentelor publicului, cei trei nu au mai revenit apoi pe scena. Nici macar cand 'cetateanul turmentat' care urlase "Sleeepleeeess!!" s-a indreptat, clatinandu-se, catre prietenul lui, i-a pus tovaraseste o mana pe umar, si-a aplecat capul si i-a spus, in mare secret: "Sunt grozavi! Sunt...baieti!".

"Fragile Dreams" unplugged la sala Preoteasa