Adrian Matei, un sculptor din Cluj in varsta de 27 de ani, a venit la Bienala Internationala de Arta Contemporana 3 (BB3), organizata la Bucuresti intre 23 mai si 21 iunie, cu gandul sa socheze Capitala cu exponatul sau, un sul de hartie igienica roz imprimat cu conturul Romaniei.

Este constient ca gestul sau este indraznet, dar are si explicatii pentru asta. "Cand m-am gandit sa pun Romania pe hartie igienica, nu am facut-o cu intentia de a-mi jigni patria. Sa-i scandalizez pe unii, da, ca poate se misca ceva! Multi gandesc insa ca suntem intr-o situatie de rahat, dar nu o zic in gura mare. Eu am facut-o in felul meu", a declarat artistul pentru "Libertatea".

Ideea a fost importanta pentru ca realizarea operei a fost destul de facila. Artistul a cumparat un sul de hartie roz pe care a stantat-o manual cu conturul Romaniei realizat la o firma care confectioneaza stampile. Matei nu are de gand sa extinda fabricarea acestui model pe scara larga. Nici macar nu se gandeste s-o vanda sau ca ar putea sa scoata bani din asa ceva.

Alaturi de lucrarea expusa in galeria "Simeza", Adrian Matei a atasat un minieseu care sa o sustina. "Chiar cred uneori ca e de rahat situatia. Am fost de curand prin Maramuresul istoric. Romanilor le place Maramuresul, le place sa stie ca este acolo. Dar nimic nu mai e sigur. Intre doua case vechi de lemn e o casa noua de zidarie cu termopan si gard de inox, dupa modelul celor de la oras. Maramuresul se transforma si, cel mai important, autenticul se transforma. In ce? Nu stiu", a scris artistul.

Despre Bucuresti, Adrian Matei are o parere si mai proasta. "La aproape 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, zona Lipscani arata ca un cos de gunoi arhitectural. Centrul istoric traieste in gunoi. La propriu! Si in dizgratie", spune sculptorul pentru "Libertatea".

"Ce inseamna pentru un obiect a fi igienic si ce inseamna pentru un spatiu social bine-definit a fi igienic? Raportat la sfera socialului am putea vorbi despre o “igiena sociala”. Aceasta notiune de “igiena sociala” se poate descrie ca un ansamblu de reguli si de masuri practicate, pe care cineva le respecta pentru a-si pastra sanatatea sociala. Ori, chiar daca aceste reguli si masuri sunt deformate, iar sanatatea este de fapt boala, igiena este totusi obligatorie", a mai declarat Adrian Matei pentru revista "Pavilion".