7, 6, 5, 4, 3, 2, 1... A inceput numaratoarea inversa pentru cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film Transilvania. In perioada 30 mai – 8 iunie, 200 de filme din 40 de tari asteapta publicul clujean in cele 8 locatii ale festivalului - traditionalelor cinematografe Republica, Arta, Victoria si Echinox li s-au adaugat Teatrul National, Cinema Enigma, Galeria Muzeului de Arta si un Cinema Drive-In, primul de acest gen din Romania.

Filme de marca

TIFF-ul a pregatit iubitorilor de cinema filme-eveniment si invitati de marca. Ziua de 6 iunie este dedicata reprezentantilor Romaniei la Cannes anul acesta. Megatron, in regia lui Marian Crisan, proaspatul castigator al Palme d’Or-ului pentru scurt metraj va fi proiectat in premiera in Romania la Teatrul National din Cluj Napoca.

El va precede cel de-al treilea lung metraj al lui Radu Muntean – Boogie, prezent in Quinzaine des Réalisateurs. Cei doi regizori, impreuna cu echipele de filmare cu care au lucrat, vor participa la aceste doua proiectii de gala.

Tot de la Cannes direct la Cluj va ajunge si castigatorul Premiului FIPRESCI – Delta, in regia lui Kornel Mundruczo. Teatrul National va fi din nou gazda acestei proiectii speciale din cadrul Zilei Filmului Maghiar TIFF 2008 din data de 4 iunie.

Pe langa filme, workshopuri, seminarii, intalniri cu cineasti, TIFF gazduieste si expozitiile de arta si fotografie ale unor artisti vizuali in voga din peisajul contemporan romanesc: Cosmin Bumbut, Sorin Spoiala si Sorin Tara.

Premii TIFF

Laureata Premiului Special la cea de-a 61-a editie a Festivalului de la Cannes, faimoasa actrita Catherine Deneuve, vine la Cluj in ziua decernarii premiilor TIFF. Sambata, 7 iunie, ora 18.00, TIFF-ul le da intalnire spectatorilor clujeni la Cinema Republica, unde o vor putea intalni pe marea doamna a cinematografiei franceze.

In cadrul Galei de Inchidere actritei ii va fi acordat Premiul pentru Intreaga Cariera. Prin aceeasi distinctie TIFF 2008 o omagiaza si pe celebra actrita Tamara Buciuceanu-Botez. Celor doua li se va alatura unul dintre cei mai indragiti actori ai teatrului si filmului romanesc – maestrul Radu Beligan, caruia i se va oferi Premiul de Excelenta TIFF.

Muzica TIFF

Curtea Muzeului de Arta ramane si in acest an una dintre cele mai fierbinti locatii ale festivalului: aici vor avea loc evenimentele paralele din cadrul celor trei programe inter-culturale de la aceasta editie. Astfel, sambata, 31 mai, de la ora 20:30, publicul de la TIFF va putea asista la un recital de zile mari al unui artist unic: Elvis Romano, inventatorul genului muzical Rock’n’Rrom, unul din personajele pline de farmec din filmele regizorului Cristian Nemescu, Marilena de la P7 si California Dreamin’.

Pe 4 iunie, de la ora 21:30, in cadrul Zilei Maghiare la TIFF, grupul Popivan va incinge atmosfera de la Meeting Point pe ritmuri de rock alternativ. Tot de rock alternativ, de asta data cu influente punk, vor avea parte si spectatorii concertului de pe 6 iunie: Gandul Matei va oferi o mostra de muzica basarababeana contemporana in cadrul manifestarilor Focus Moldova. Poate cel mai asteptat concert de la Meeting Point este recitalul formatiei clujene Kumm din penultima seara de TIFF, sambata, 7 iunie, de la ora 21:00.