A saptea editie a Festivalului International de Film Transilvania - TIFF, incepe astazi la Cluj. Pentru prima data, cinefilii vor putea viziona filmele din masina intr-un cinema de tip drive-in, realizat in parcarea unui mall din oras. Festivalul se deschide la ora 19.00, cu pelicula lui Michael Haneke - "Jocuri stranii", o demonstratie cinica a modului in care violenta este portretizata in media, precedat de scurt-metrajul "Fata galbena care rade", regizat de Constantin Popescu dupa un scenariu premiat anul trecut la acelasi festival.

Radio Romania Actualitati transmite ca printre invitatii de onoare ai acestei editii de festival se numara Catherine Deneuve, una dintre actritele emblematice a cinematografiei franceze.

Ziua de 6 iunie este dedicata reprezentantilor Romaniei la Cannes anul acesta. Megatron, in regia lui Marian Crisan, proaspatul castigator al Palme d’Or-ului pentru scurt metraj va fi proiectat in premiera in Romania la Teatrul National din Cluj Napoca.

El va precede cel de-al treilea lung metraj al lui Radu Muntean – Boogie, prezent in Quinzaine des Réalisateurs. Cei doi regizori, impreuna cu echipele de filmare cu care au lucrat, vor participa la aceste doua proiectii de gala.

Tot de la Cannes direct la Cluj va ajunge si castigatorul Premiului FIPRESCI – Delta, in regia lui Kornel Mundruczo. Teatrul National va fi din nou gazda acestei proiectii speciale din cadrul Zilei Filmului Maghiar TIFF 2008 din data de 4 iunie.

Pe langa filme, workshopuri, seminarii, intalniri cu cineasti, TIFF gazduieste si expozitiile de arta si fotografie ale unor artisti vizuali in voga din peisajul contemporan romanesc: Cosmin Bumbut, Sorin Spoiala si Sorin Tara.