In timp ce unii dintre noi vor apela la haine albe, altii sunt de parere ca purtarea acestora pe timp de vara s-a demodat. Specialistii in moda cred ca hainele albe ar trebui sa fie purtate in functie de cat de cald este afara, nu de ce luna arata neaparat calendarul. De asemenea, barbatii pot purta culori pastelate - precum bej sau roz, pulovere de casmir sau jachete foarte subtiri. Barbatii adevarati poarta si roz, si lila, si galben, iar o cravata sau un tricou in culori pastel inveselesc imediat un costum gri sau bleumarin.

"Este vorba despre combinarea hainelor si alegerea a ceea ce ti se potriveste cu adevarat", spune Nina Garcia, fashion director la revista Elle. "Inca exista aceasta credinta conform careia s-ar purta doar haine potrivite sezonului respectiv - ca material si textura. Consumatorii nu se supun insa cu strictete acestei reguli", spune Claire Hamilton, angajata a unei firme de analizare a trendurilor.

Aceasta mai adauga ca jeansii albi, care erau la moda vara trecuta, sunt vazuti acum ca apartinand mai mult curentului retro, arata Forbes. "Imbracamintea de tranzitie, care face trecerea de la un anotimp la altul, a devenit un termen foarte cunoscut pe piata vestimentara", spune Allison Berlin, stilist.

Asadar, regulile care spun, de exemplu, despre casmir ca ar trebui purtat doar cand e frig au expirat. Designerul Lenor Romano a creat pulovere pentru barbati, alcatuite din trei straturi fine de casmir. Materialul rezultat este extrem de fin si matasos, fiind deci numai bun pentru o seara mai racoroasa de vara.

Imbracaminte 'asortata' varstei?

In anumite privinte, hainele si varsta se asorteaza dupa bunul simt. Spre exemplu, nu poti merge cu un tricou jerpelit cu Metallica, de pe vremea cand erai pusti, la o slujba la care se cer costum si cravata. Cum ramane insa cu fustele foarte scurte, daca ai peste 35 de ani?

"Noua realitate este ca... daca ai ce arata, nu-ti fie rusine. Daca ai picioare frumoase si zvelte, nu e niciun motiv pentru care sa nu le poti arata", spune Allison Berlin, stilist. Cu toate astea, Berlin sugereaza asortarea unei fuste mini mai degraba cu pantofi fara toc, decat cu cei cu toc stilleto. De asemenea, incearca sa echilibrezi proportiile: "Daca vrei sa porti fusta foarte scurta, asorteaza-o cu o bluza larga, putin mai lunga", spune Berlin.

Un alt lucru de tinut minte nu doar de-a lungul verii, ci pentru intregul an, este sa nu porti niciodata alb la o nunta. Exceptie face cazul in care rochia miresei este bej, galbena, bleu sau alta culoare decat alb. Stilistii sunt cu toti de acord ca, desi este o regula demodata, este de bun simt sa i te supui. Femeile nu ar trebui sa poarte niciodata ceva ce ar putea concura cu frumusetea miresei.

De asemenea, conform vechilor reguli, la nunti ar trebui evitate si rochiile negre, dar Berlin nu este de acord cu asta. Negrul se poarta, este chic si potrivit pentru o rochie de domnisoara de onoare. "Nu te imbraca insa in negru daca esti mama miresei sau a mirelui. Nu vrei sa arati ca si cum ai transmite vreun mesaj de rau augur", spune Berlin.

Cat despre costumele de baie, cele negre arata bine si nu se demodeaza niciodata. Daca vrei sa arati mai plina de viata, incearca un costum in culori indraznete, precum portocaliu sau albastru, iar daca nu ai reusit sa slabesti atat de mult pe cat ai fi vrut, renunta la tanga. Incearca un costum care sa acopere mai mult, in stilul Red Carter. Se poarta si te ajuta sa iti pui in valoare atuurile, ascunzand in acelasi timp partile care "nu-ti fac cinste".