Barurile din Amsterdam, renumite pentru consumul de marijuana, au fost subiect de discutie timp de multi ani, dar s-au pastrat deschise. De la 1 iulie insa, se vor confrunta cu o nedorita gura de aer proaspat: Olanda va fi una dintre ultimele tari din UE care interzice fumatul in baruri si restaurante, in conformitate cu legile europene.

Ministerul Sanatatii spune ca legea se va aplica si in cazul cafenelelor care vand marijuana, cunoscute si drept "coffeeshopuri". Avand de-a face insa cu Olanda, care experimenteaza curentul liberal de secole bune, exista si o chichita: legea se aplica doar fumarii de tutun, nu si de marijuana, conform Associated Press.

Exista totusi o problema - fumatorii europeni, implicit cei olandezi, amesteca planta de marijuana cu tutun, din care isi fac apoi o tigara groasa, in forma de con, "jointul". "E total pe dos: in alte tari iti cauta marijuana in tigara. Aici, cauta tutunul din joint", spune Jason den Enting, patron al coffeeshopului Dampkring.

Patronii de coffeeshopuri se chinuie sa tina pasul. Una dintre metode este sa inlocuiasca tutunul cu plante precum podbealul. Aceasta arata ca o papadie si are un gust asemanator cu cel de oregano. In cele mai multe baruri insa se spera ca vanzarea de marijuana pura si de prajiturele cu hasis va creste.

Michael Veling, patron de coffeeshop si membru al Uniunii pentru Comerciantii de Canabis, spune ca se asteapta la o mica scadere a profitului, avand in vedere ca fumatorii de marijuana vor fi nevoiti sa se desparta de tutun. Efectele pe termen lung nu vor fi insa deloc grave: "Este absurd sa crezi ca aceste baruri vor da faliment la doua saptamani dupa ce legea va intra in vigoare", spune acesta.

Fumatorii din Olanda pot detine maxim 5 grame de marijuana la ei, o cantitate mai mare fiind ilegala. Circa 750 de cafenele - jumatate din ele in Amsterdam - au autorizatia de a detine pana la 500 de grame de marijuana zilnic.

Criticii se plang ca astfel se incurajeaza consumul in exces. Consumul de canabis in Olanda este insa mai scazut comparativ cu cel din SUA, Franta si Anglia, potrivit statisticilor realizate de Biroul Natiunilor Unite - Droguri si Infractiuni.

Guvernul olandez, condus momentan de un partid conservator, reduce incet, dar sigur numarul coffeeshopurilor, deoarece autorizatia unui bar nu mai poate fi reinnoita, odata ce barul a fost inchis. Unul dintre turistii aflat in Amsterdam, germanul Lars Schmit, se plange de un posibil sfarsit al acestei ere: "Fara coffeeshopuri, va muri putin din Amsterdam".