Daca nu va ajung evenimentele rock ale sezonului din Bucuresti sau Sibiu si v-ati hotarat sa vedeti toata vara cat mai multe concerte, merita un drum pana la Budapesta pentru o saptamana de Sziget Festival, intre 12 si 17 august. Desi lineup-ul de la Sziget din acest an a fost votat ca fiind mediocru de peste 50% din vizitatorii site-ului festivalului, iar multi dintre participanti au putut fi vazuti deja si la noi, sunt numeroase trupe pentru care merita sa petrecem o saptamana pe insula Obudai.

Pasionatii de heavy metal pot revedea Iron Maiden chiar in ziua zero a festivalului, pentru ca in ziua unu la scena World Music se poate servi cu niste palinca - in loc de vodca - niste ska rusesc din Sankt Petersburg: o trupa care se numeste, cum altfel, Leningrad. Cat despre palinca, pe insula exista cateva locuri unde se servesc 14 tipuri de "apa de foc".

Punk rock irlandez din L.A., gypsy metal din Balcani, brit-pop si metale mistice

Daca nu aveti somn, tot in prima seara de Sziget, nu se face sa pierdeti Zagar & The Underground Divas la Wan2 Stage, un proiect unguresc care combina magistral electro-jazz cu indierock, creand astfel o atmosfera care ne muta in dimensiuni paralele. Si tot in prima seara avem Kultur Shock, mai exact "balkanic punk rock gypsy metal", o formatie formata din sase muzicieni din diferita colturi ale lumii - Bulgaria, Statele Unite, Japonia si Bosnia.

Cu bere ungureasca se poate servi punk rock irlandez, dar din Los Angeles, cu Flogging Molly, iar pentru pasionatii de hituri, exista posibilitatea de a o revedea Alanis Morissette. La scena muzicilor tiganesti avem proiectul romanesc Kaliakra - putin probabil sa se numeasca asa din motive geopolitice (cadrilater s.a.).

Joi, 14 august cu siguranta va veti fi acomodat cu festivalul si va veti fi facut prieteni din mai toata Europa. Este ziua in care la Main Stage va performa Jamiroquai si, pentru pasionatii de brit-pop, Kaiser Chiefs, iar metalistii isi pot scutura "pletanele” cu americanii Iced Earth la Hammer Stage, in timp ce la Carl Cox va invarti platanele la Party Arena.

Si tot in primele zile nu sunt nicicum de ratat doua dj seturi cu dj-ii Transglobal Underground care se vor intampla la Ambient Tent.

Here are the Sex Pistols

Ziua de vineri e de departe cea mai interesanta, doar si prin simpla prezenta a veteranilor Sex Pistols, care vor inchide cantarile la Main Stage pe aceasta zi. Este obligatoriu de vazut Transglobal Underground ft. Natacha Atlas, unul din cele mai interesante proiecte world music, iar pentru cine i-a ratat in Romania si nu merge la Stufstock la Hammer Stage avem Apocalyptica. Toate aceste 3 concerte sunt programate la ore diferite si putem avea acces la toate.

Sambata, 16 august, penultima zi a festivalului, printre carnati unguresti si beri cel mai interesant show de vazut pare sa fie al lui Serj Tankian, vocalul celebrei trupe americane cu radacini armenesti System Of A Down. Pentru cei care prefera muzici mai domestice, capul de afis al acestei zile este REM care vor performa la Main Stage, timp in care la World Music Stage se va intampla Goran Bregovic Wedding & Funeral Band care va pune in scena noul sau proiect "Alcohol".

Daca ati ratat B'estfest-ul de la Bucuresti o puteti vedea la Sziget pe ex. vocalista irlandeza a Moloko, Roisin Murphy. Si pentru ce miezul noptii va fi trecut la scenaA38 trebuie neaparat vazut show-ul Anima Sound System, unul din cele mai bune proiecte unguresti etno-electro. In deschiderea lor vor canta romanii de la Kumm.

Ultima zi a festivalului se anunta a fi cea mai rock. La Main Stage si-au anuntat prezenta americanii The Killers, care au inchis festivalul si anul trecut. In deschiderea acestora vor canta Tankcsapda, iar scena metalistilor are nu mai putin de 4 nume mari, respectiv canadienii 3 Inches Of Blood, americanii Pro-Pain si mai batranii concetateni Exodus si britanicii Carcass.

Tot in acesta ultima zi a festivalului din Budapesta se va pregati o portie sanatoasa de live drum'n'base cu Pendulum, DJ seturi la ceas de noapte Justice, Anima Sound System si DJ Palotai. La scena world music Besh O Drom vor canta muzica balcanilor presarata cu elemente electronice, iar seara va fi inchisa cu un show magistral reggae dub pus in scena de parintele dub-ului, jamaicanul Lee "Scratch" Perry.

Cum a fost la Sziget 2007