Ora 15:15. Este prima zi a festivalului Artmania, in care vor canta trupele romanesti Frozen Dusk, Sincarnate si Bucium, urmate de Agua de Annique (Olanda), Tiamat (Suedia) si Lacrimosa (Germania). Primul concert este anuntat pentru ora 15:30, la aceasta ora trupele aflandu-se inca in repetitie.

Conform organizatorilor, pentru ziua de vineri sunt asteptati 3.000 de oameni, deocamdata facandu-si aparitia putin peste 500 de spectatori. Se impart intre pavilionul 2007, un cort de 4.000 de locuri in care va avea loc festivalul, si terasa amenajata in afara cortului.

Pentru atmosfera calduroasa - deocamdata mai mult la propriu decat la figurat, spectatorii pot apela cele doua standuri de bere (3 lei/pahar) si bauturi racoritoare (4 lei/pahar), iar cortul care va gazdui concertele este dotat cu aer conditionat.

Asta e partea buna. Ghinion cu soarele de iulie: portile s-au deschis pentru public la ora 14, iar pana la primul concert ar fi de asteptat o ora si jumatate la terasa care poate primi 100 de persoane. Dintre acestea, doar un sfert pot sta la umbra celor 2 umbrele care se gasesc pe terasa. Restul sunt nevoiti sa stea in soare, unii dintre ei cu rucsaci de munte plini dupa ei.

Accesul in cort este deocamdata interzis, cu exceptia intrarii unde se vand sandvisuri si bauturi.

Rockerii care au aparut pana acum asteapta la o bere inceperea concertului Frozen Dusk, programat pentru 15:30.

Ora 16:15. La ora la care era programata inceperea celui de-al doilea concert - Sincarnate - probele de sunet inca nu s-au terminat. Circa 1000 de spectatori asteapta inceperea festivalului. "Suntem tot afara, de la 12 tot stam si mi-e cald", povesteste cuiva la telefon un rocker.

Alina Bajenaru - Frozen Dusk
Foto: Hotnews
Ora 16.50. Isi incepe concertul Frozen Dusk, in fata unei maini de oameni. Multi dintre cei care asteptau afara, la terasa, nu se grabesc sa intre la auzirea inceperii concertului. Adina Bajenica (voce), Stefan Mustata (chitara), Marcel Moldovan (tobe) si Felix Diac (bas) au cantat patru melodii, timp de 20 de minute. Concertul se incheie rapid, la ora 17.10

Bile negre: "My reason", desi o piesa in forta, a fost "sparta" de microfonii repetate. De multe ori, vocea solistei nu se aude in boxe, iar versurile nu se disting. In public, inca nu s-a spart gheata - solista comunica putin cu spectatorii si nu are o prezenta convingatoare pe scena, lucru care nu avantajeaza foarte mult trupa.

Bile albe: linii melodice in forta si atmosfera gotica subliniata bine de luminile discrete violet, albastre si rosii.

Agua de Annique
Foto: Hotnews
Ora 18:40. Odata cu ploaia incepe si concertul Agua De Annique. Fosta solista The Gathering, Anneke van Giersbergen, si-a pastrat aceeasi energie ca si la concertul Artmania de anul trecut, insa dupa plecarea din trupa si-a schimbat stilul, Agua De Annique avand mai multe piese lente.

Anneke a atras atentia atat prin autoironie, adresandu-i-se unui fan "esti foarte entuziasmat de muzica noastra, ai baut o bere? Poate doua?", cat si prin diplomatie - neuitand sa mentioneze de colaborarea cu The Gathering si sa le anunte pe "minunatele trupe" Tiamat si Lacrimosa.

Daca vrei sa fii original, nu alergi dupa turma. Desi rockeri, membrii trupei au renuntat la aparitia in clasicul "costum de rebel" - pantaloni de piele si plete - preferand camasile de pilot. Nici solista nu a fost mai prejos, ea a optat pentru o tinuta lejera - fusta scurta in carouri, un maieu negru si cercei mari si rotunzi - aparitie pe care ai fi asociat-o mai degraba cu cea a unei zile de plaja.

Trupa a cantat melodii precum "Yalin" sau "Alone". Spre sfarsitul concertului s-a auzit si o preluare Faith No More, celebra "Digging the grave", in timp ce in public un fan agita cu incantare un steag al Romaniei. Concertul s-a incheiat la ora 19:30, fara bis.

Agua de Annique live la Artmania

Tiamat
Foto: Hotnews
Ora 19:55.Tiamat intra pe scena, concertul incepe cu "To Have And Have Not" si "Vote for love". Cortul incepe in cele din urma sa se umple, peste 2500 oameni au venit sa-i vada pe suedezi. Sunt mult mai primitori, aplauda minute in sir dupa "Equinox Of The Gods" iar Tiamat le inchina de pe scena cateva pahare de bautura.

Sonorizarea face din nou probleme, vocea solistului este acoperita de instrumente in repetate randuri, iar versurile nu se aud clar. Problema este remnediata insa dupa cateva melodii. "Do You Dream Of Me" si "Cold seed" de pe "A Deeper Kind of Slumber" (1997) fac fanii albumelor mai vechi sa strige de bucurie.

Trupa da apoi semne ca ar incheia concertul, dar revine cu "The Sleeping Beauty" si "Wings Of Heaven".

In final, solistul intreaba inocent: "vor sa incheiem concertul, dar cum adica, am batut atata drum pana in Romania fara sa cantam Gaia"? Tiamat canta alaturi de spectatori si inchie recitalul la 21:15. "Multumim foarte mult, voi sunteti adevaratii eroi din aceasta seara, voi!", a strigat solistul.

The sleeping beauty live la Artmania

Lacrimosa
Foto: Hotnews
Ora 21.50. Pe un fundal sonor de pian si viori, membrii trupei Lacrimosa intra pe scena. In spatele lor troneaza emblema trupei - un clovn in lacrimi care tine in palme cuvantul "Lacrimosa" si titlul ultimului DVD - lansat in 2007 - "Lichtjahre".

Solistul Tillo Wolf, imbracat intr-o haina lunga din piele, cu parul vopsit pe jumatate blond, Anne Nurmi - cu un costum negru cu pene si chitaristul, imbracat intr-o tunica neagra, de epoca, cu fire aurii, danseaza lent. Wolf canta rar, cu ochii inchisi, miscandu-si mainile ca intr-un balet: "Alleine zu zweit". Urmeaza o noua portie de burlesc, in care Anne Nurmi canta acompaniata de o flasneta. Atmosfera de "Carnivale".

Sonorizarea buna contribuie la starea generala de reverie: rockerii se strang unii intr-altii si se leagana cu mainile spre cer. E ciudat sa vezi pletosi inalti si solizi leganandu-se, hipnotizati, cu mainile la spate si ochii atintiti spre scena. E efectul Lacrimosa. Probabil la acest lucru se referea un rocker din public care-i spunea altuia, intr-una din pauze: "Ce-a fost pana acu'... Dar stai sa vezi cand o sa inceapa Lacri'! ".

"Alleine zu zweit" live la Artmania