Massive Attack se pregateste pentru concertul de la Bucuresti. Din Viena, dupa concertele de la Istanbul si Ljubljana, Robert del Naja, cunoscut fanilor ca 3D, a stat de vorba cu HotNews.ro despre festivalul de la Glastonbury, felul in care Massive Attack a schimbat Bristolul si scena muzicala englezeasca si noul album care va fi lansat anul viitor.

HotNews.ro: Cum este sa fiti pionierii scenei muzicale din Bristol? Ati fost o adevarata scoala pentru Portishead si Garbage.

Robert del Naja: Nu ne vedem ca niste pionieri. Dar nici nu putem sa negam ca am deschis cateva ferestre si usi in Bristol. Suntem cu totii diferiti si unici in felul nostru - singurul lucru care uneste artistii din Bristol este faptul ca avem rabdare cu proiectele noastre muzicale. Am crescut ascultand punk si funk si unele influente se resimt in muzica noastra. Asta a adus diferite persoane cu diferite gusturi muzicale in acelasi cerc. Bristol este un oras mic, dar foarte dinamic din punct de vedere artistic.

- Trupa din Bristol face muzica de mai bine de 10 ani

- S-au numit la inceput Wild Bunch si au cantat intr-un club de noapte numit Dug Out unde au pus bazele unui nou gen muzical numit trip-hop. - S-au facut remarcati inca de la debut in Marea Britanie si in 1990 au semnat cu Virgin.

- Primul album al lui Grant Marshal (Daddy G), Robert Del Naja (3D) si fostul membru al formatiei, Andrew Vowles (Mushroom) s-a numit Blue Lines.

Massive Attack

HotNews.ro: Cum gasiti solistii cu care colaborati pentru albumele voastre, toti acei oameni cu voci interesante?

Robert del Naja: Avem o agenda mica si neagra. Am lucrat de-a lungul anilor cu diferiti artisti si-am avut o colaborare foarte buna. Si din cand in cand, avem nevoie din nou de ei si folosim agenda mica si neagra. Vrem sa lucram cu o anumita persoana, o sunam si se aranjeaza. Admiram un artist, il intrebam daca este disponibil si trecem la treaba.

HotNews.ro: Ati colaborat cu Tom Waits si Mike Patton de la Faith No More pentru ultimul album?

Robert del Naja: Cu Mike da, am lucrat foarte bine, dar de Tom Waits n-am reusit sa dam. Ne-a promis ca o sa lucram impreuna la o piesa, dar nu avem nici o veste de la el.

HotNews.ro: O sa aiba un concert cat de curand la Praga.

Robert del Naja: O sa fim cu spiritul alaturi de el, spune 3D razand.

HotNews.ro: In momentul in care creati o melodie aveti in minte un anume ritm sau vine totul pe drum progresiv?

Robert del Naja: Se poate sa canti la chitara, sa ai si ceva sunet de tobe si niste basi si la un moment dat sa-ti dai seama ca ai o idee de o melodie. Cream foarte multe greseli frumoase, si incercam foarte multe inutil, experimentam mult. Unele merg, la unele melodii ne chinuim. Problemele apar in momentul in care foarte multe lucruri nu merg. Te intorci din studio si te intrebi ce nu merge si de ce nu merge. Dar se intampla aproape de fiecare data sa fii inspirat si sa scrii versuri care se materializeaza in CD-uri de succes.

HotNews.ro: Care este numele ultimului vostru album care va fi lansat anul viitor?

Robert del Naja: O sa fie Weather Underground sau Weather Overground, asta cu siguranta. Inca nu ne-am hotarat. Albumul trebuia sa fie gata anul acesta, dar speram sa fie pe piata in ianuarie 2009.

HotNews.ro: Cum a fost la Glastonburry anul acesta?

Robert del Naja: A fost extrordinar, a fost o onoare pentru noi sa fim printre capetele de afis ale festivalului. Publicul a fost incredibil si nu a plouat. A plouat toata ziua, dar cu cateva ore inainte de concertul nostru, ploaia s-a oprit. Si am cantat acasa si intotdeauna este deosebit.

HotNews.ro: Cum este publicul american, care v-a cumparat un numar impresionant de albume, comparativ cu publicul european?

Robert del Naja: In Europa suntem acasa si simtim publicul mult mai aproape. Nu stiu daca americanii inteleg muzica noastra pentru ca noi suntem o imbinare de idei. La inceputuri noi am cantat diferite genuri muzicale, reggae, funk, soul, detroit techno. Nu sunt convins ca imbinarea asta are succes in America, nu acelasi succes ca in Marea Britanie, asta cu siguranta. Avem mult mai mult succes in Canada si reactia publicului este extraordinara.

HotNews.ro: Aveti un mesaj pentru publicul de la Bucuresti?

Robert del Naja: Veniti la concert si cumparati-ne ultimul album. Cumparati, nu downloadati, va rugam.

In acest moment mai sunt disponibile la punctele de vanzare doar bilete in sectorul B al gazonului. Biletele costa 80 RON si se gasesc in Reteaua Diverta, Magazinul Muzica, Sala Palatului, Hard Rock Café si in ziua evenimentului de la casele de bilete amenajate in fata Complexului Sportiv Iolanda Balas Soter.

Accesul in incinta stadionului se va face incepand cu ora 18:30 prin strada Primo Nebiolo pe stadionul Iolanda Balas Soter. Accesul se va face si din directia Bulevardului Marasti si din directia Soselei Kiseleff.

Discografie Massive Attack

  •     Blue Lines (1991)
  •     Protection (1994)
  •     No protection featuring Mad Professor (1995)
  •     Mezzanine (1998)
  •     100th Window (2003)
  •     Collected (2006)
  •      Weather Underground or Weather Overground (2009)