Massive Attack au uimit cele cateva mii de oameni prezenti la Complexul Sportiv Iolanda Balas Soter, sambata seara, cu sase instrumentisti, patru voci extraordinare si un mesaj puternic intr-un spetacol cu adevarat halucinant.

Iar deschiderea a fost una pe masura. Vocea Martinei Topley Bird a incantat publicul timp de 45 de minute cu piese precum "Shangri La" sau "Carnies", de pe ultimul sau album, "The Blue God". Martina s-a lansat in industria muzicala o data cu colaborarile cu Tricky, iar in 2003 a inregistrat primul album solo, "Quixotic", care a fost primit foarte bine de critici.

Desi intre show-ul Martinei si cel de la Massive Attack a fost o pauza de aproximativ 45 de minute, asteptarea fanilor a fost rasplatita. Sase instrumentisti, patru solisti vocali, spectacolul de lumini si mesajul puternic au facut din spectacolul Massive Attack unul de neuitat, unul mai apropiat de arta decat de entertainment.

Piese deja celebre, precum "Inertia Creeps", "Mezzanine", "Teardrop" sau "Unfinished sympathy" au facut deliciul publicului. "Karmacoma" a fost "piesa de rezistenta" cu care s-a incheiat concertul. Totul a fost foarte bine organizat intr-o crestere progresiva a intensitatii si a tensiunii, incat dupa "Karmacoma", desi toata lumea isi mai dorea inca un bis, senzatia a fost ca Massive Attack si-au atins scopul; ca mai bine de atat nu se poate si nu mai este nevoie de mai mult.

Este probabil inutil de mentionat ca vocile artistilor au sunat cel putin la fel de bine ca pe inregistrari, iar senzatia data de aceasta adevarata "lectie de muzica" a fost una de nedescris.

Toate acestea au fost insotite de un mesaj care pleda pentru libertate individuala si non-violenta. Mesaje destinate sa socheze ne-au amintit ca razboiul si varsarea de sange nu sunt singurele optiuni pe care le avem si ca "nimeni nu este lipsit de speranta". In atmosfera halucinanta, pe panoul imens din spatele artistilor rulau citate precum:

"Am pretuit ideea unei societati libere si democratice. Pentru ideea aceasta sunt pregatit sa mor" - Nelson Mandela.

"Primul principiu al non-violentei este non-cooperarea cu tot ceea ce este umilitor" - Cesar Chavez.

"Societatea democratica trebuie sa faca o baie de sange" - Augusto Pinochet.

"Moartea unui om este o tragedie; moartea a milioane de oameni este o statistica." - Iosif Stalin.

Au criticat administratia Bush, razboiul impotriva "terorismului" si razboiul in general; falsa democratie in care traim. O zi de protest, o zi de muzica exceptionala pe ritmuri de trip-hop, o lectie de muzica si de viata, atat pentru artisti, cat si pentru oamenii de rand. Massive indeed!