Proiectul "Urban Art" incepe in noaptea de 20-21 septembrie 2008, de la ora 22.00 pana in zori, in care 52 de artisti romani si straini reinventeaza orasul rutinat de aglomeratie, santiere, pene de curent si de apa. Desene pe cladiri cu "lanterne magice", sute de ochi mobili care fac schimb de priviri cu publicul, puzzle-ul multidimensional "Love sau Lovele", care va fi proiectat pe Palatul Parlamentului sunt doar cateva dintre lucrarile interactive care-i asteapta pe bucuresteni.

Urban Art are loc in cadrul evenimentului Zilele Bucurestiului organizat de Primaria Municipiului Bucuresti si ArCuB - Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti. Cladirile incluse in circuit vor gazdui manifestari artistice din cele mai diverse: pictura, grafica, fotografie, instalatie, graffiti, arta digitala, video, computer art, real time audio-video performance si proiecte multimedia interactive.

La ora 23.00, la Palatul Parlamentului, va incepe proiectul "Game 21: Love sau Lovele", un urias puzzle multidimensional ce permite utilizatorilor sa combine simboluri si imagini. "Accesul utilizatorilor la mecanismele de control ale lucrarii se face prin intermediul telefoanelor mobile - care vor functiona ca telecomenzi", spune Mircea Florian, initiatorul proiectului.

Pentru ora 00.00, la Facultatea de Arhitectura, Play the Magic a schitat, cu ustensile digitale, un plan divin: 10 lanterne magice ajung in mainile publicului. Transformat intr-un homocyborg, «anonimul» spectator devine «artistul» si isi foloseste membrele electronice recent dobandite pentru a crea o lucrare din sunete si fascicule luminoase.

Tot pe Facultatea de Arhitectura, 2META amplaseaza sute de ochi mobili care fac schimb de priviri cu publicul. Activati prin senzori de miscare, perechile de ochi se deplaseaza pe urmele spectatorului si il indica drept subiectul unui experiment artistic. “Am Vazut Pe Cineva Care Nu Era Acolo” este un proiect care, ca si celelalte din seria lucrarilor interactive, cedeaza vizitatorului locul central.

“Urban Art ofera bucurestenilor ocazia de a-si redescoperi orasul, de a-l privi cu alti ochi, mai precis de a-l privi prin ochii celor 52 de artisti din Romania si strainatate care vor transforma strazile intr-un teren de joaca si ne vor scoate putin din amorteala cotidiana.

Majoritatea artistilor ne-au trimis lucrari concepute special pentru cladirile din Bucuresti, care intervin pe arhitectura cladirilor pe care sunt proiectate. Imaginile pe care le-am ales sunt foarte variate, mai mult decat un proiect artistic, Urban Art este un spectacol al strazii care imbina arta, arhitectura si muzica”, spune Marilena Oprescu, curator Urban Art.

Spectacol de lasere la Urban Art 2007