Un altfel de cinema se inaugureaza in Bucuresti: Eurocinema Tinerimea Romana va functiona in regim special, in zilele de weekend. Se adreseaza iubitorilor de filme necomerciale: documentare, scurtmetraje sau filme de arta, mai greu de gasit in restul cinematografelor.

In cadrul lansarii de joi, pe 25 septembrie, ora 20, spectatorii vor putea urmari doua filme romanesti, premiate la multiple festivaluri internationale: lung-metrajul independent Elevator si scurt-metrajul La drumul mare. Momentan, Eurocinema este sustinut din fondurile angajatilor.

Cinematograful va functiona in sala Centrului National de Arta „Tinerimea Romana” (strada Gutenberg nr. 19 - zona Izvor, linga Teatrul Bulandra) si va avea proiectii in zilele de vineri, sambata si duminica. A fost deschis in cadrul proiectului Cinemobil, iar ideea ii apartine actorului Constantin Fugasin, care a finantat deschiderea cinematografului din surse proprii.

"Vrem sa facem un altfel de cinema, in care sa se difuzeze filme pe care, in general, nu le poti vedea la mall. Este vorba de filme de arta, scurtmetraje, filme experimentale si documentare facute de tineri, de regizori fara experienta, dar si de cei cu vechime. Vrem sa aducem din nou copiii in cinematografe", si-a propus Fugasin.

Patru proiecte la Eurocinema

Pana pe 15 octombrie, in Eurocinema se vor desfasura doua proiecte: in fiecare seara de vineri, sambata si duminica, de la ora 18 vor fi difuzate scurtmetraje, atat romanesti, cat si straine. Apoi, programul va continua, de la ora 20, cu un film de lungmetraj. Intrarea va costa 10 lei pentru un bilet intreg si 7 lei pentru pensionari si elevi.

Dupa 15 octombrie, programul Eurocinema va mai include alte doua proiecte. Este vorba de matineele dedicate familiilor si copiilor, in care vor rula filme clasice pentru copii, in general creatiile lui Walt Disney. "Ne-am dori ca cei mici sa inceapa din nou sa vina la cinema, pentru ca acum majoritatea primesc filmele pe DVD si le urmaresc acasa", spune Fugasin.

Celalalt proiect este "Youtube la cinema", prin care copiii si tinerii care au facut un filmulet (cu telefonul sau camera video) sunt invitati sa il expuna publicului. Trebuie insa sa fie pregatiti si pentru critici, deoarece tinerii sunt invitati sa-si aduca nu doar prietenii si colegii, ci si profesorii si alti critici, astfel incat "sa stie daca merita sa mearga inainte sau se pot orienta catre altceva", spune Fugasin. Intrarea la matinee si "Youtube la cinema" va fi libera.

Finantari "ca la mama acasa"

Mai exact, toate cheltuielile pentru initierea acestui proiect s-au facut din pusculita proprie. "Suma din partea CNC, alocata pentru publicitate, a fost aprobata anul trecut, insa banii nu au sosit pana acum", poveste Fugasin. A castigat un proiect pentru fonduri PHARE prin care ar fi trebuit sa-si acopere 70% din cheltuielile pentru echipamente, insa nici acesti bani nu au ajuns deocamdata.

"Deocamdata, ar fi doar chiria pentru sala, insa pe viitor va fi mai complicat, pentru ca trebuie sa acoperim salariile angajatilor. Stim ce avem de facut pentru urmatoarele trei luni, insa dupa aceea...". Dupa aceea, va intra cine vrea,va plati cine poate. Fugasin vrea intrare libera la doua dintre proiectele care se vor desfasura la Eurocinema, "Youtube la cinema" si matineele pentru familii. La iesire insa vor exista doua urne: una pentru cei carora le-a placut filmul si care pot sustine cinematograful cu o suma modica, iar a doua pentru cei care nu au fost incantati si care pot sustine proiectul cu sfaturi sau critici. "Ambele sunt la fel de folositoare", spune Fugasin.

Programul pentru vineri 26, sambata 27 si duminica 28 septembrie este:

Ora 18.00: Noul val al scurt-metrajului romanesc:

Nevroze nocturne, regia George Dogaru

O zi buna, regia Catalin Apostol

Ajutoare umanitare, regia Hanno Hofer

Zapping, Cristian Mungiu

La drumul Mare, regia Gabriel Sarbu

Ora 20.00: Elevator, regia George Dorobantu