Targul de vintage de sambata, 27 septembrie, n-a fost vintage decat prin prisma vechiturilor comercializate la suprapret. Ceea ce se vroia a fi un "yard sale" s-a dovedit a fi inca o tentativa nereusita de a prelua un obicei de peste hotare si a-l transforma intr-unul neaos.

cercei corset
Foto: stardustshop.blogspot.com

In primul rand, cine stie de strada Dr. Burghelea? Poate doar clientii fideli ai ceainariei Green Tea, dar cum nu ma numaram printre ei, am apelat la o harta a Bucurestiului si la un taximetrist interesat. Am ajuns intr-un final, iar la intrare erau cel putin 20 de persoane, care probabil nu aveau cei 10 RON ceruti, caci nimeni nu a avut bunavointa sa anunte oficial aceasta taxa. Care a fost cel putin absurda, in conditiile in care vanzarea se tinea sub titulatura de "yard sale". Un american nu o sa-ti ceara cinci dolari pentru a-i calca peluza, intrucat este spre propriul interes, insa un roman va gasi in asta un motiv in plus de a-ti cere bani. E adevarat, am primit in schimb o carte de vizita si un bilet in schimbul caruia puteai opta pentru un ceai, o cafea sau o apa plata. Asta daca stateai o jumatate de ora la coada, ceea ce nu am facut, dar ii apreciez pe cei care si-au sustinut acest drept.

In al doilea rand, celor care se asteptau sa gaseasca intr-adevar haine vintage (jobenuri, rochii de mireasa vechi sau sutiene-sfesnic) le-au fost naruite asteptarile prin haine second hand care nu erau nici pe departe retro, ci doar out of style. Am gasit de la pantofi achizitionati din IDM si MiniPrix si vanduti la un pret de cinci ori mai mare decat cel initial, pana la imbracaminte second hand la suprapret.

Ce a salvat acest targ au fost standurile cu accesorii handmade. Cercei, brose si inele din cele mai colorate, aiurite, si totusi stylish, la preturi rezonabile, cuprinse intre 10 si 30 RON. Posetele puteau fi achizitionate cu un cost de 15 - 40 RON, iar piesele de imbracaminte se gaseau de la 30 la 160 RON (cu acesti bani te poti imbraca din cap pana in picioare pentru trei sezoane, cu tot cu accesorii, dintr-un second hand fara tam-tam, dar, hei, noi suntem vintage!).

Per total, acest yard sale a avut mai multe minusuri decat avantaje. S-a incercat preluarea unei traditii de pe alte meleaguri si s-a sfarsit printr-un second hand cu preturi de mall si cu un oarecare iz de fita. Daca nu v-ati numarat printre cei care au aglomerat sambata spatiul ceainariei Green Tea, puteti gasi accesoriile pe www.stardustshop.blogspot.com sau www.burp.ro, iar restul in orice magazin de haine la mana a doua.

Si, apropo, Zoli de la Sistem se imbraca din se-hash.