Cine stie ca Byron este numele unui poet controversat are probabil prea multa cultura. Caci este mult mai simplu sa asociezi aceasta denumire cu numele unei trupe romanesti de succes. Vineri seara, Byron si-a scos chitarele din priza, a renuntat la "clapele electrice" si a adaugat ingrediente "secrete" precum Paula Seling si Alexandru Andries. A rezultat un concert unplugged reusit.

Palatul Copiilor, Bucuresti, 10 octombrie 2008, primul concert din turneul de promovare al DVD-ului Acoustic Drama. La ora la care spectacolul fusese programat sa inceapa, adica la 20:00, sala era mai degraba goala. Totusi, dupa jumatate de ceas, locurile au fost ocupate aproape in intregime si pe scena au aparut Dan Byron - voce, chitara si flaut, fost component al formatiilor Kumm si Urma, 6fingers - pian, Jacob Glick - bass, mandolină şi contrabass, Cristi Mateşan - tobe, Costin Oprea - chitară. Li s-au adaugat Ati de Chile la percuţie şi un cvartet de coarde.

Concertul nu a debutat tocmai fericit, caci piesa Fake Life a fost bruiata de o microfonie suparatoare timp de aproape un minut. Reactia publicului a fost insa extraordinara, ei aplaudand in semn de incurajare, pentru ca trupa sa-si duca piesa pana la capat. Seara a continuat fara alte probleme, ba chiar intr-o nota de buna dispozitie. "Mai bine-n cluburi? Sau pe scaune?" avea sa intrebe Dan Byron, pentru ca raspunsul sa vina prompt, din public: "Pe Wembley".

Paula Seling si Byron
Foto: HotNews.ro

Primul invitat special a fost Paula Seling, care si-a facut aparitia intr-o tinuta provocatoare, cel putin in sensul ca imbracamintea sau lipsa ei s-ar putea sa-i provoace o raceala. Cele doua piese pe care le-a cantat au fost Rad cand imi vine sa plang si Watercolor, aceasta din urma a trupei Byron.

Dan Byron a anuntat o pauza de 15 minute, interval care s-a cam transformat in jumatate de ora. Pana la urma, concertul a fost reluat in forta si a culminat cu prezenta lui Alexandru Andries pe scena. Celebrul folkist a impresionat, ca intotdeauna, printr-un simt al umorului foarte dezvoltat, la care s-a adaugat farmecul pieselor cantate: Cea mai frumoasa zi si Departe - versiunea in limba romana a piesei Far Away a celor de la Byron.

Alexandru Andries si Byron
Foto: HotNews.ro

Spectacolul a fost "regizat" chiar si in ce priveste bisurile. Trupa a parasit scena in graba, pentru ca Dan sa reapara imediat pe scena pentru a interpreta singur cantecul Toast proposal. Colegii l-au secondat abia la No Man's land, piesa cu care cei de la Byron sunt obisnuiti sa-si incheie concertele. S-a simtit totusi lipsa unui bis "clasic", in care trupa sa apara din nou, dupa ce publicul si-a aplaudat, pret de cateva minute, formatia favorita.

Per ansamblu, cele aproape doua ore de cantat propriu-zis, axate parca mai mult pe secventele instrumentale din cadrul pieselor si pe sonoritatile acustice, au amintit de vremurile de glorie ale trupei Urma, in care activa si Dan Byron.

trupa Byron
Foto: HotNews.ro

Cristi Matesan, tobe
Foto: HotNews.ro

Jacob Glick, bass
Foto: HotNews.ro