Ce-am cautat eu la mall marti seara?! Paranoid Park, aia am cautat. Ca nu rula decat acolo. Si totusi, ce-am cautat eu la mall?! Nu stiu nici eu. Dar va pot spune ce am gasit.

"Doua bilete la filmul de la sala 4", va rog. "34 de lei". S-au scumpit, normal, ca doar e la mall, nu la caminul cultural. Hai la bar. "Doua sucuri si o portie mare de nachos", ii rog iar. "38 de lei". Ca, deh, suntem la mall. Ii intind 40 de lei. "N-am sa va dau rest". "Vai, dar e placerea mea!"

Intram in sala. Sala de fite. Cu fotolii mari, de piele. Cu masute intre fotolii. Cu butoane la fotolii, la care m-a pus naibii sa ma joc de-am stat tot filmul ca la ginecolog. Dar inceputul era bun: doar noi cu inca un cuplu in sala. Un cuplu tacut, bun de uitat la film cu el, de-ti venea sa-i iei acasa si sa te uiti a zecea oara la Deer Hunter. Dupa 10 minute, insa, intra Ei. Dusmanii naturali ai omului cu bun-simt. Specia dominanta a mall-ului: cocalarii.

Erau doua cupluri. Blugi stramti, tricouri stramte, adidasi luciosi. Accesorii: un lighean de floricele si patru galeti de suc. Se aseaza pe randul din fata noastra. Baietii la capete, fetele intre ei. Nici n-apuca sa se aseze bine, ca cocalarul nr. 1 comenteaza tare, mult mai tare, sunt sigur, decat vorbeste in viata reala: "Ba, pacat ca-i filmul naspa!". Asta a zis un om LA MALL. Ca-i pare rau ca-i filmul naspa. La mall, unde ruleaza zece filme in acelasi timp. Dar asta e, daca celelalte noua se dau in salile pentru saraci, cu scaune normale si inghesuite, fara fotolii de piele cu butoane...

Previzibil, filmul a continuat, cocalarii au continuat si ei sa vorbeasca. El cu ea. Celalalt el cu cealalta ea. El cu el. Ele intre ele. Despre de toate si despre toata lumea. Si, mai ales, atat de tare incat acopereau sonorul filmului. Nu stiu daca s-au uitat zece minute legate spre ecran, poate doar cat sa mai faca o gluma groasa, cat mai groasa, legata de film.

La jumatatea filmului, au inceput sa vorbeasca la telefon. Ba normal, ca la film, cu aparatul la ureche, ba pe speaker, din politete, ca s-auda lumea din sala si ce zice interlocutorul lui, sa nu credem cumva ca ne minte. "Ce faci, coane? Uite, io-s pa la mall, la un film..."

Dupa trei sferturi din film, unul dintre cuplurile de cocalari se ridica brusc si pleaca. Aproape imediat, cocalarul-baiat ramas isi varsa galeata de suc in poala. Rad zgomotos. Ostentativ. Delirant. Razbunator. Ma trec fiori de satisfactie. Iata, exista dreptate in lume!

Duceti-va la Paranoid Park. Dar nu la mall!