"Intotdeauna ne-au placut capriciile, mai ales ale lui Paganini". Caruia i se zice, pe numele sau adevarat, Ionu' lu' Grigore. Porecla i-a fost pusa in Germania, cand i s-au rupt doua coarde si a cantat in continuare, amintind de celebrul violonist italian, care a ramas intr-un concert fara strunele de la vioara. Ionu' lu' Grigore a facut spectacol, la propriu, la a zecea editie a programului Ultimii rapsozi, la Institutul Cultural Roman.

Paganini din Maramures si trupa saFoto: Hotnews

Ionu' lu' Grigore, din Salistea de Sus, judetul Maramures, are 69 de ani si canta la cetera (vioara) de la opt ani. Pasiunea pentru muzica nu o mosteneste insa din familie. "Am vazut ca tigani de astia canta la vioara si mie mi-o placut foarte mult", isi aminteste badea Ion.

Acesti oameni trebuie sa intre pe covorul rosu

Grigore Lese, gazda programului “Ultimii rapsozi”

"Si-am zis, dom'le, stai, da eu nu pot sa fac o vioara si sa cant? Si mi-am facut o vioara de asta de o scandura asa, de brad. Am facut-o eu, am pus corzi pe el... m-am ascuns in podul casei. Mama n-o stiu. Si scartaiam acolo. Da mama o iesit afara: "mai, batrane!" catre tata mieu. Mai, vaj, cum zicem noi, eu nu stiu ce dracu de matz se miauna? zice acolo. Eu radeam, ca eu auzeam ce zicea ea. Apoi mi-o cumparat tatal meu vioara, pe urma am prins de la unul, de la altul..."

Din 2000 canta si in afara Romaniei. "Am cantat in toate tarile. N-o fost o tara sa nu fi fost." De la nemti i se trage, de altfel, si porecla. Intr-un concert i s-au rupt doua strune si astfel a fost comparat cu Nicollo Paganini, care fusese pus intr-o situatie asemanatoare acum doua secole.

Nea Ion are patru copii, carora le-a transmis pasiunea pentru muzica. "Toti canta la vioara. Da' is si muncitori, ca si noi. Eu am fost muncitor si mi-o placut si asta. Asta-i veselia, asta-i petrecerea. Vedeti mainile astea? Is maini de muncitor." Unul dintre nepoti il insoteste chiar in concerte, cu chitara.

Badea Ion, “ultimul rapsod”

Ionu' lu' Grigore a fost prezent, alaturi de nepotul sau, Ion Covaci, si de un consatean, Ioan Gaga, la a zecea editie a programului Ultimii rapsozi, la Institutul Cultural Roman. In fata unui public in care s-au aflat si multi tineri, cei trei maramureseni au cantat muzica de nunta, muzica pentru ucrainieni, pentru evrei, cantece pastorale, o serie de "invartite", dar si cantece "de mort", la cererea publicului.

Totul la vioara, chitara si toba, ultima fiind prezentata, spre deliciul audientei, drept "doba din piele de capra, la care am mai pus o galeata in care s-o muls oile". Ca sa-si respecte porecla, Badea Ion a cantat, la final, pe o singura struna: "pe struna a groasa, pe sol".

Nu au lipsit nici vorbele "pitoresti", care au amuzat publicul, sau sfaturile ascunse subtil sub forma de povestioare. "Fata-si alege fecioru' dupa strigaturi. Daca nu stii striga si juca, fetele-s si ele... dupa cum strigi si tu", le-a sugerat nea Ion mai ales tinerilor din sala.

Ce crede publicul

Ioan Cojocaru, un sucevean care studiaza in Capitala, are numai cuvinte de lauda la adresa programului Ultimii rapsozi: "Din iunie am venit in fiecare luna. Foarte, foarte frumos. Imi place ca sunt chestii foarte deschise, fac ei o pregatire, dar cei care vin sunt oameni simpli, de la tara. O data s-a tinut afara, in aer liber, cu tuica si alte alea, nici nu vreau sa ma gandesc ce frumos a fost".

"De obicei se tine in familie, cadru intim. Pentru Ionu' lu' Grigore au venit parca mai multi oameni ca oricand", exclama tanarul, incantat.

Vezi imagini cu Ionu' lu' Grigore: