Din concert, declarat ca fiind "unul intim, de interior", au lipsit spectacolele de laser, iar sonorizarea a nemultumit o parte din spectatorii aflati in primele randuri. Cu toate astea, Jarre a fost aplaudat calduros la sfarsitul fiecarei piese si a spus, la final, ca si-ar dori sa revina anul viitor in Romania, pentru un "concert mai mare, in aer liber". "Bucurestiul a fost calduros si insorit, cu oameni fermecatori si un public cald. Am cantat bine si mi-am spart o toba pentru ca am lovit-o prea tare", scrie artistul pe blogul sau.
![]() |
Jean Michel Jarre Foto: Hotnews |
![]() |
Imbracat simplu, in jeansi si jacheta de piele, cu parul in ochi, Jarre s-a agitat pe tot parcursul concertului intre sintetizatoarele sale, precum un om de stiinta printre eprubetele din laborator. La fel precum un cercetator, Jarre adauga zeci de mici "ingrediente" care, adunate la un loc, au dat la iveala o mixtura perfecta.
De la sunetul clipocitului apei, la plansul unei femei sau la orga unei biserici, toate au iesit de sub butoanele sale de-a lungul pieselor de pe albumul "Oxygene", lansat in 1976. Din spate l-au secondat trei muzicieni, Francis Rimbert, Dominic Perrier si Claude Samard, ascunsi si ei in spatele altor sintetizatoare, monitoare si clape. Miscarile celor opt maini au putut fi urmarite mai bine cu ajutorul unui panou mobil de oglinzi, situat deasupra scenei.
![]() |
Jean Michel Jarre Foto: Hotnews |
![]() |
Cunoscut pentru faptul ca isi fabrica singur instrumentele, multumita experientei de inginer si sunetist, Jarre a incantat publicul cu tereminul, un instrument care emitea sunete fara sa fie atins. Un mic pupitru din care sunetele ieseau ca dintr-o cutie muzicala, "subjugat" fiind de miscarile artistului. Atunci cand acesta isi misca mainile sau picioarele intr-un anumit fel, fara a-l atinge, instrumentul emitea anumite tonalitati.
La final, Jarre le-a multumit spectatorilor: "Ati fost minunati!", a strigat acesta, pregatindu-se sa plece de pe scena. A revenit, in urma aplauzelor indelungate, pentru doua bisuri: "Oxygene 13" si "Oxygene 4", pe cea din urma dedicand-o "tuturor, pentru ca va iubesc! Vive la Bucharest!", a mai strigat Jarre.
Concertul s-a incheiat la ora 22, cu dorinta exprimata a lui Jarre de a reveni la Bucuresti anul viitor, pentru un "concert mai mare, in aer liber".
"Oxygene 4" live la Polivalenta
si nu are legatura cu picioarele, poate doar ca v-ati bagat picioarele in el de articol...
cunoscatorii de muzica electronica il stiu , pt ca multi il considera primul instrument electronic, aparut pe la inceputul sec 20.
cine a scris articolul asta putea macar sa se informeze , cat de cat... nu sa scoata gogosi ca "Jarre a incantat publicul cu un instrument care emitea sunete fara sa fie atins. " si altele.
Sunt doar curios cum v-ati dat dumneavoastra seama ca "sonorizarea a nemultumit o mare parte din spectatori".
De asemenea, sunt curios in ce fel a lipsit "spectacolul de lumini".
Multumesc pentru raspuns,
Mircea Nanca
Despre sunet, intradevar mi-as fi dorit de cateva ori sa aiba mai multa putere dar nu s-a pus problema calitatii. Poate si din cauza ca am stat pe lateral si boxele erau concentrate spre mijlocul salii.
Il ascult pe JMJ de pe vremea "campurilor magnetice" si intre timp am vazut DVD concertele din Paris, Moscova si China ...(nu comporta comparatie)
Singura incantare avuta a fost ca JMJ a salutat Bucurestiul si nu Budapesta (cum se putea intampla).
Frankly - chestia cu concertul memorial sculelor EM m-a dus mai degraba cu gandul la laboratorul de fizica de clasa a 6a ...penibil si la ce pret au avut biletele :-(((
In rest OK - am ramas cu amintirea unui JMJ intinerit pana in varful unghiilor si a unui concert pentru o tara bananiera , din pacate.
DanC
Fara ofensa dar mi-a creeat impresia unei ascultari de "acordari de batrane doame" pentru un public batran si nostalgic ce poate ingurgita firmituri de spectacol !
DanC