La Sala Polivalenta, pe 10 noiembrie, circa 6.000 de fani si-au vazut visul cu ochii - pe Jean Michel Jarre live. In concertul acestuia, piesele de pe albumul "Oxygene" au fost realizate integral fara computer, cu ajutorul a 60 de sintetizatoare.

Din concert, declarat ca fiind "unul intim, de interior", au lipsit spectacolele de laser, iar sonorizarea a nemultumit o parte din spectatorii aflati in primele randuri. Cu toate astea, Jarre a fost aplaudat calduros la sfarsitul fiecarei piese si a spus, la final, ca si-ar dori sa revina anul viitor in Romania, pentru un "concert mai mare, in aer liber". "Bucurestiul a fost calduros si insorit, cu oameni fermecatori si un public cald. Am cantat bine si mi-am spart o toba pentru ca am lovit-o prea tare", scrie artistul pe blogul sau.

Jean Michel Jarre
Foto: Hotnews
Ieri seara, desi concertul incepuse, in fata Polivalentei inca mai asteptau cateva zeci de fani, sperand sa mai poata cumpara vreun bilet la negru. Slabe sanse, avand in vedere ca dinauntru se auzeau deja acordurile din "Oxygene 2", iar sala era plina. Concertul a inceput la ora 20.30, iar spectatorii, majoritatea trecuti de 40 de ani, l-au urmarit fascinati pe Jean Michel Jarre si sunetele sale futuriste.

Imbracat simplu, in jeansi si jacheta de piele, cu parul in ochi, Jarre s-a agitat pe tot parcursul concertului intre sintetizatoarele sale, precum un om de stiinta printre eprubetele din laborator. La fel precum un cercetator, Jarre adauga zeci de mici "ingrediente" care, adunate la un loc, au dat la iveala o mixtura perfecta.

De la sunetul clipocitului apei, la plansul unei femei sau la orga unei biserici, toate au iesit de sub butoanele sale de-a lungul pieselor de pe albumul "Oxygene", lansat in 1976. Din spate l-au secondat trei muzicieni, Francis Rimbert, Dominic Perrier si Claude Samard, ascunsi si ei in spatele altor sintetizatoare, monitoare si clape. Miscarile celor opt maini au putut fi urmarite mai bine cu ajutorul unui panou mobil de oglinzi, situat deasupra scenei.

Jean Michel Jarre
Foto: Hotnews
Jarre a lasat sunetele si gesturile sa vorbeasca. Si-a incurajat publicul prin indemnul de a aplauda la piesele mai ritmate, agitandu-si bratele si sarind cu o energie demna de invidiat pentru cei 60 de ani ai sai. In acest timp, in spatele muzicienilor se proiectau imaginea albumului "Oxygene": un glob pamantesc decojit, in miezul caruia se afla un craniu uman. A urmat o calatorie virtuala printre cotloanele, arcadele si prapastiile acestui craniu.

Cunoscut pentru faptul ca isi fabrica singur instrumentele, multumita experientei de inginer si sunetist, Jarre a incantat publicul cu tereminul, un instrument care emitea sunete fara sa fie atins. Un mic pupitru din care sunetele ieseau ca dintr-o cutie muzicala, "subjugat" fiind de miscarile artistului. Atunci cand acesta isi misca mainile sau picioarele intr-un anumit fel, fara a-l atinge, instrumentul emitea anumite tonalitati.

La final, Jarre le-a multumit spectatorilor: "Ati fost minunati!", a strigat acesta, pregatindu-se sa plece de pe scena. A revenit, in urma aplauzelor indelungate, pentru doua bisuri: "Oxygene 13" si "Oxygene 4", pe cea din urma dedicand-o "tuturor, pentru ca va iubesc! Vive la Bucharest!", a mai strigat Jarre.

Concertul s-a incheiat la ora 22, cu dorinta exprimata a lui Jarre de a reveni la Bucuresti anul viitor, pentru un "concert mai mare, in aer liber".

"Oxygene 4" live la Polivalenta