Miercuri seara, Teatrul Act a fost umplut de tineri dornici de a vedea spectacolul-concert Beatles on Jazz. Adica un saxofon, un contrabas, o chitara si o baterie. Partea de show a fost asigurata de un al cincilea Beatles: gandacel meloman, un "beetle" ratacit printre cei patru artisti de jazz.

Daca cei patru apostoli se spune ca erau trei, Luca si Matei, atunci se intelege de ce Trio Soleanu a cantat aseara in formatie de patru: adica Vlad Popescu (tobe), Sorin Romanescu (chitara) si Cristian Soleanu (saxofon), alaturi de Stefano Priori (contrabass). Evenimentul, denumit Beatles on Jazz, a facut parte din festivalul Tinerii si Muzica, aflat anul acesta la a treia editie.

"In seara asta o sa folosim, ca-n orice concert de jazz, niste teme care vor fi pretexte de improvizatie pentru noi. Dar nu din jazz, ci din cu totul alta muzica, ce a influentat generatii intregi de tineri", spunea, in deschiderea concertului, Sorin Romanescu.

"Am ales intamplator cateva din piesele Bealtesilor, asupra carora am intervenit cu limbajul nostru." Astfel, au rezultat noua piese, adica o ora si 20 de minute de spectacol. Cantece precum Can't Buy Me Love, Norwegian Wood sau Girl, care in original nu depasesc trei minute, au tinut aseara si de trei ori mai mult. Orchestratia pieselor a fost clara: majoritatea cantecelor au inceput cu toate cele patru instrumente, apoi saxofonul lua o pauza, timp in care chitara sau toba ajungeau in prim-plan, pentru ca, pana la urma, Cristian Soleanu sa revina si sa incheie piesa alaturi de colegii sai.

Trio Soleanu si Stefano Priori
Foto: Hotnews

"Hai sa mai povestim despre o fata: Michelle", ne-au anuntat cei de pe scena. De data asta, chitara si saxofonul au interpretat, in duet, celebra piesa Beatles, cu o durata mai apropiata de varianta original: doar 3 minute 40. Eleanor Ribgy a fost pigmentata cu un solo de tobe, in timp ce Blackbird-ul lui Paul McCartney a fost oferit sub forma a cinci minute de chitara, in interpretarea lui Sorin Romanescu.

A Hard Day's Night a adus in centrul atentie un gandac meloman, ratacit undeva intre artisti si spectatori. "Uite un gandac, un <>", susotea amuzat unul dintre tinerii prezenti, caci, intr-adevar, se banuieste ca numele Beatles vine de la cuvantul "beetle", care inseamna, printre altele, si "gandac". De fapt, este o combinatie intre “beetle” si “beat”, faimoasa generatie de rebeli creata de romanele unor scriitori americani din anii ’50, ca Jack Kerouac sau Neal Cassady.

Dupa mai bine de o ora, a fost anuntat sfarsitul concertului: "o sa ne imaginam cum ar suna un final de recital din repertoriul Beatles, dar din jazz. Nu va spun ce". Asa a fost introdus Imagine-ul lui John Lennon, primit cu aplauze si "bravo!"-uri entuziaste. Motiv pentru un bis si, deci, pentru cea de-a noua piesa a serii.

Pentru ca doi-trei spectatori mai grabiti se indreptasera deja spre iesire, Cristian Soleanu avea sa strige catre ei, amuzat, "get back!". A fost completat, prompt, de Sorin Romanescu: "ok, chiar asta va fi" si a dat tonul pentru piesa Get Back, desigur. "E' stato magnifico", avea sa fie felicitat Stefano Priori, raspunzator aseara cu partea de bas.

"Le-am recunoscut pe toate, nu mai era nevoie sa ne spuna ei titlurile pieselor. Doar la Girl am avut ceva probleme, mi-am dat seama ce e abia spre final", marturisea Andrei, unul dintre tinerii prezenti in sala.

Hardware
Foto: Hotnews