Alexandru Andries a sustinut, luni seara, un concert de promovare pentru cel mai nou album al sau, “Oficial”. Alaturi de cativa dintre prietenii care l-au ajutat sa creeze materialul, artistul a cantat pe scena Teatrului Nottara, vreme de aproape o ora si jumatate, despre criza economica, despre dragoste, despre bauturi racoritoare, despre posturi si emisiuni TV. A lipsit Tamara, locul ei fiind luat de Veronica, fata cu "un metru optze'si doi/ si mustata ca si noi".

Inceput la 19:10, concertul i-a adus pe scena pe George Baicea (chitara), Maria Ioana Mantulescu (voce), Cristian Soleanu (saxofon), Mircea Tiberian (pian), Eugen Tegu (bas), Tudy Zaharescu (tobe), care au si contribuit la realizarea noului album. Un material despre care Andries spunea ca a fost gandit ca un fel de "<> fata de albumul <>".

Ce sa fac daca-mi placi a dat tonul recitalului, pentru ca imediat sa urmeze salutul. "Buna seara! Speram sa va simtiti bine cu noi, noi deja ne simtim foarte bine. O sa vedeti ca sunt si cantece mai vechi, pe care ca le stiti, dar si cantece noi, pe care vad ca le stiti deja si pe alea. Asa ca o sa fie un spectacol mai altfel decat erati obisnuiti pana acum." Si Andries a introdus urmatorul cantec, 007, in care ne-a explicat cum "chimia bate geografia". Piesa a beneficiat si de "un solo chimic de la domnul Cristian Soleanu", cum avea sa-l descrie Andries.

Au urmat doua satire care au vizat doua nume ale muzicii romanesti. Intai am aflat ca "pe-americani, doar ca sa m-amuz/ i-am invatat cum se canta blues/ dar m-am întors/ fiindca-aicea-mi sunt fanii/ de fapt pentru ei m-am nominalizat la Grammy", aluzie la A.G. Weinberger, pentru ca apoi, pe cantecul Strabunica, Dan Bittman si emisiunea sa de divertisment "Danutz SRL“ sa nu scape nici ei de ironii: "lumea vrea sa stie si ma-ntreaba de zor/ de ce n-am si eu emisiune la televizor/ ceva dragut, gen <>“.

Pe V de la Veronica, piesa de pe albumul "Verde-n fata", ne-a vorbit glumet despre o fata care "are un metru optze'si doi/ si mustata ca si noi". Fapt impardonabil, dovada ca artistul a scapat foile pe podea. "Daca n-am si eu laptopuri", a venit imediat scuza.

A venit randul analizelor economice "fine", caci nu mai putin de trei piese ne-au vorbit de "criza financiara", despre faptul ca Banii tai nu sunt buni aici, desi "poti sa cumperi terenuri, poti sa cumperi paduri", sau ne-au aratat ca "impozitul asta nu vreau sa-l platesc". A fost aratat, imediat, vinovatul acestei situatii: "stam si-i asteptam pe americani" (Acasa)

Postul MTV nu a scapat nici el de ironia artistului, pe o piesa care a incheiat seria ritmata. "Va place, mai cantam? Ei, asta a fost prima parte, partea miscata. Acum urmeaza zona de relaxare. Va vom crea psihic o atmosfera incomparabila, va vom purta in teritorii care nu au mai fost atinse de minti omenesti pana acum. Asezati-va comod si bucurati-va de calatorie", a glumit Andries.

Alexandru Andries
Foto: Hotnews

Numai lucruri mici avem a deschis sirul cantecelor melancolice. A 13-a piesa, Fiindca ea nu e aici, a invocat ghinionul, fiind vorba de o "Muzica de divort", cum e si titlul albumului de care apartine.

"Acum un cantec destul de vechi, pe care il cant destul de rar. Speram, adica sper sa-mi iasa, ca lor le iese tot ce fac", ne-a avertizat Andries inainte de Mica printesa fara micul print. Trebuia sa urmeze apoi o piesa in prima auditie, cu dedicatie pentru "m mic si m mic", dar Mircea Tiberian "a incurcat borcanele" si a inceput alt cantec. A fost imediat atentionat: "stiu ca multe cantece incep la fel, dar..." Scuza celebrului pianist nu a intarziat nici ea: "am vrut sa fac mai scurt programul", dar tot Andries a avut ultimul cuvant: "asa erau multi obisnuiti sa-mi scurteze mie programul", facand referire la perioada comunista.

Dupa o piesa de "sezon" ("fiindca tu poti sa-mi dai/ lumina de mai/ in decembrie"), a urmat Dimineata, cu problemele ei: "fara mila dimineata/ pe femei le-mbatraneste". "Si acuma, vorba domnului Tiberian, o excursie in tineretea mea precoce" si Andries a dat tonul "unui cantec de acum 342 de mii de ani" (O fata prudenta). S-a facut si reclama unor produse, "ceva ce eu nu am voie", caci "decat seringa si fiola/ tot mai bine Coca-Cola!" a zis el pe Nu poti bate sentimentul (rece ca gheata).

"Vom incheia intr-un mod magnific. Un cantec din categoria <>", iar versurile "o fi frumoasa arhitectura/ dar e de muncit si de desenat/ si medicina-i o varianta/ daca iti place cum iti sta in halat" au amuzat publicul.

Au venit si bis-urile. Intai singur, Andries ne-a facut "o surpriza totala". "Am aici un cantec pe care nu l-am mai cantat niciodata si pe care nu l-a mai auzit aproape nimeni". De altfel, varianta Octombrie a sunat cel putin la fel de bine ca originalul Octobre al lui Francis Cabrel.

Pentru ultima piesa a serii au reaparut si ceilalti invitati, iar Andries a profitat de situatie pentru a face prezentarile. De asemenea, tot acum am aflat si "detalii importante", precum faptul ca "il suna Nicolae pe mos Craciun", sau ca "e criza, iar e criza".

"La multi ani!", ne-a urat Alexandru Andries dupa o ora si 25 de minute de cantat si glumit.

Alexandru Andries, oficial
Foto: Hotnews