Sambata, la ora 20.30, are loc deschiderea oficiala a Green Planet Blues, prima editie a festivalului de filme "eco", care va avea loc intre 17 si 19 ianuarie 2009 la Centrul International de Conferinte din Sinaia, si care va cuprindeo selectie de documentare si pelicule cu tema ecologista. Invitati din 14 tari vor viziona peste 40 de filme de lung si scurt-metraj pe parcursul celor trei zile ale Green Planet Blues.

La deschidere va participa ministrul Culturii si Cultelor, Theodor Paleologu, si Liviu Mihaiu, guvernatorul Deltei-Dunarii. De asemenea, si-au anuntat venirea numerose personaje din peisajul cinematografic autohton, printre care presedintele Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), Tudor Giurgiu, producatoarea Ada Solomon si regizorul de film documentar, Alexandru Solomon, si producatorul Daniel Mitulescu.

Programul festivalului cuprinde proiectii de filme, trei mese rotunde, in jurul carora se vor dezbate problemele ridicate de Energia Conventionala si Alternativa, Biodiversitate si Gestionarea Deseurilor, si o sectiune competitiva destinata adolescentilor, care vor fi sprijiniti in realizarea unui clip de un minut, premiul constand in 1000 de euro. Mesele rotunde sunt moderate de Olivier Weber, jurnalist, regizor de filme documentare si, de curand, ambasador itinerant al ministerului francez de Afaceri Externe

Printre cele circa 20 de documentarele si filme de fictiune care fac parte din selectie se numara: “The Journals of Knud Rasmussen” de Norman Cohn & Zacharias Kunuk (Canada/ Danemarca), “11th hour” de Nadia Conners & Leila Conners Peterson (SUA), The End of Poverty” de Philippe Diaz (SUA), “Sharkwater” de Rob Stewart (Canada) sau The Great Global Warming” de Martin Durkin (Marea Britanie), dar si "Va curge sange"/"There Will Be Blood" de Paul-Thomas Anderson, "Mad Max II" de George Miller sau "Prietenie absoluta"/"The Constant Gardener" de Fernando Meirelles.

nformatii suplimentare despre Green Planet Blues si concursul Green Teen Spirit se gasesc pe site-ul oficial www.greenplanetblues.ro.