Duminica dupa-amiaza, cu ocazia primei editii a cenaclului Pariu pe Prietenie, localul Papa la Soni a fost neincapator. Cei prezenti au ascultat poezii, piese folk si au asistat la scenete de teatru. Adica multa voie buna, lectii despre cum sa aplici geometria in dragoste, o balada inspirata de plecarea lui Mirel Radoi, dar si momente emotionante, dedicate memoriei lui Grigore Vieru.

Evenimentul a inceput la ora 16:00, intr-un local care s-a dovedit a fi neincapator. "Imi place foarte mult ca la Papa la Soni e vorba de papa, si mie imi place foarte mult ideea cu papa", glumea Dan Simion, directorul InDart (trupa raspunzatoare de sectiunea "teatru" in cadrul cenaclului).

Tonul a fost dat de poeziile recitate de Ovidiu Mihailescu (membru al Gashkademiei de Folk) si de Vanda Florea (prezentatoare emisiunii Casa Poetescu, Radio Lynx). Alaturi de ele s-a aflat si In limba ta, poezie prin care Alina Manole, prezentatoarea evenimentului Pariu pe Prietenie, a adus un omagiu lui Grigore Vieru. Exemplul ei a fost urmat de Clara Margineanu, care a "soptit" Clopotul Invierii (La manastirea Capriana), poezie scrisa tot de poetul basarabean.

In limba ta

"In aceeasi limba

Toata lumea plange,

In aceeasi limba

Rade un pamant.

Ci doar in limba ta

Durerea poti s-o mangai,

Iar bucuria

S-o preschimbi in cant.

In limba ta

Ti-e dor de mama,

Si vinul e mai vin,

Si pranzul e mai pranz.

Si doar in limba ta

Poti rade singur,

Si doar in limba ta

Te poti opri din plans,

Iar cand nu poti

Nici plange si nici rade,

Cand nu poti mangaia

Si nici canta,

Cu-al tau pamant,

Cu cerul tau in fata,

Tu taci atunce

Tot in limba ta."

(Grigore Vieru)

Momentele muzicale au fost marcate de o serie de mini-recitaluri. Intai Alina Manole, castigatoarea trofeului "Om bun" in 2000, ne-a explicat, prin piesa Detalii, ca "viata-i plina de detalii, tu si eu - doua vitralii" si ne-a povestit de o Luna patrata. Maria Gheorghiu a venit cu piese ca binecunoscuta Mai aproape de tine, dar cel mai mult a impresionat prin cantecul Stea, stea, logostea, pe versurile lui Grigore Vieru, "o piesa pe care o cantam mereu fetitei mele cand nu putea sa adoarma."

Daniel Fat a readus buna dispozitie, explicandu-ne ca "Dragostea e geometrie/ Sau chiar trigonometrie,/ Dragostea in practica/ Toata-i matematica." L-a completat epigramistul Laurentiu Ghita, care ne-a recitat o balada "mioritica", "inspirata de un copil pe care l-am vazut la televizor, plangand ca pleaca" si care a amuzat pe toti cei prezenti: Radoita.

Sectiunea de teatru a fost asigurata de scenetele trupei InDArt. Pe curand, tati... te pup! si Papusarul, jucate printre spectatori, au amutit intregul local.

InDArt
Foto: Hotnews

Cele doua ore si jumatate ale Pariului pe Prietenie au fost incheiate de Maria (voce) si Daniel Simion (pian), membri ai trupei InDArt, care au prezentat propriile versiuni ale pieselor Umbra (Nicu Alifantis), Dorul calator (Tudor Gheorghe) si Floare de colt (Ducu Berti). Au fost "acompaniati" de public, care a dovedit ca stie fiecare vers pe de rost.

Conceput pe ideea de cenaclu, Pariu pe Prietenie este un proiect muzical si literar cu frecventa bilunara, rezultatul participarii partenerilor: Bocancul-Literar.ro, Papa la Soni, Maria Gheorghiu, Alina Manole, Clara Margineanu, Vanda Florea, Asociatia Culturala InDArt si www.foreverfolk.com.

Evenimentul de pe 18 ianuarie a marcat si relansarea site-ului interactiv de literatura www.bocancul-literar.ro intr-o noua formula. Urmatoare editie a proiectul muzical si literar va avea loc pe 1 februarie. Intrarea este libera. Papa la Soni se afla pe str. Sfinţii Voievozi, nr. 13.