Scottish wonders: Lagavulin si Dashing White Sergeant (I)

de Anne Marie Blajan     Menaru
Luni, 23 februarie 2009, 9:16 Life | Prin oraş

Va marturisesc: m-am indragostit. Obiectul pasiunii mele este Scotia. Mai bine zis, Scotia si minunile ei: cerul, oamenii, whiskey-ul si ceilidh (adica dansurile traditionale scotiene). Asa ca o sa va povestesc in mai multe episoade despre fiecare dintre ele.

Si o sa incep cu whiskey-ul, marea mea descoperire. Nu sunt un consumator de licori ale lui Bachus, dar beau ca tot omul, cate un pahar de vin la cina sau la petreceri. Whiskey beau mai rar, iar in ultima vreme am baut ceea ce numesc eu "whiskey de fete", adica cel crema. Recunosc, nu sunt de o finete prea mare in acest sens. Pana acum. Caci de-aici inainte stiu ce inseamna un whiskey bun. Tot ce am vazut si am degustat in Scotia este cu multe clase peste whiskey-ul care se consuma de obicei in Romania.

E adevarat, multe branduri au un marketing foarte bun, dar, iertati-mi duritatea si limbajul neacademic, pe langa ce se poate bea in Scotia, tot ce e la noi e pisoarca. In primul rand un whiskey ca la mama lui trebuie sa fie singla malt, adica sa provina dintr-o singura distilerie si sa fie si imbuteliat acolo. Apoi am descoperit aici whiskey-urile afumate, smoked le spun ei. Au un gust incredibil.

Am stat peste week-end la o familie de doctori pensionari - o sa va povestesc intr-o alta postare despre aceasta experienta - iar Peter avea peste 200 de sortimente de whiskey. In postarea dinainte de Scotia va spusesem ca e prevazuta o degustare in program. Ei bine, a fost de fapt o iesire la carciuma, iar profesorul nostru ne-a facut cinste cu whiskey de mai multe sortimente. Nimic impresionant, va marturisesc. Primul pahar, un whiskey obisnuit si extrem de tare, al doilea un whiskey si mai tare, iar aici am cedat, pentru ca nu-mi placea gustul. Chiar daca era combinat cu apa - ca astea au vreo 54% alcool - tot simteam ca imi arde stomacul.

Ei bine, ideea de degustare a profesorului meu a fost nimic pe langa adevarata sesiune de tasting pe care am avut-o in fiecare seara la gazdele mele, care, cu atlasul geografic in fata, mi-au spus si povestea bauturii, mi-au si aratat de unde provine.

Si am facut o pasiune pentru whiskey-urile afumate, mai precis pentru Lagavulin (se pronunta lagavulin). Eram inconjurata de sticle, am mirosit o gramada si in final a trebuit sa mi-l aleg pe cel pe care vreau sa il beau. Permiteti-mi sa ma laud un pic - am ales regele, whiskey-ul de cinci stele, Lagavulin.

Mi-a placut mirosul, este foarte afumat, dar are si un pic de iz de mare si un pic de cherry, de la butoiul in care este tinut. Peter avea o sticla de Lagavulin Distillers Collection din 1991, creme de la creme, adica. Aici este povestea distileriei. Lagavulin, adica localitatea in care e distileria, se afla pe insula Islay (se pronunta aila), o insula cu vreo sapte distilerii, faimoase pentru whiskey-urile afumate. Din aceeasi serie mai sunt Ardbeg (cel mai ok este Uigeadail, daca veti cauta sa cumparati), Caol Sila sau Bowmore (Darkest).

Citeste articolul integral si comenteaza pe blogul Menaru.


Citeste mai multe despre   























1255 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    Ntz, ntz, ntz (Luni, 23 februarie 2009, 9:49)

    Bill Wallace [anonim]

    Si bietii tai parinti care cred ca te-ai dus acolo sa studiezi...
    Beutura nu iti va aduce nici un fel de beneficii in viatua ci numai belele.
    Poate ar trebui sa te retragi cativa ani la manastire ca sa cugeti la pasul gresit pe care era sa-l faci!
    Si te rog in numele tuturor: nu-ti lua laptop-ul cu tine!
  • +1 (1 vot)    
    Lagavulin (Luni, 23 februarie 2009, 10:11)

    Je [anonim]

    Nice choice!
    Lagavulin e extraordinar! Incerca sa ajungi si la o distilerie, garantez ca experienta este unica!
    Si nu, nu sunt o bautoare de whiskey, in schimb Lagavulin m-a convins!
  • +1 (1 vot)    
    o mica precizari (Luni, 23 februarie 2009, 10:48)

    eee [anonim]

    Din cauza ca sunt gelos, cred... tin sa te corectez. Daca provine din scotia, spelling-ul corect e whisky, daca e din america se scrie whiskey. E de nuanta, dar Lagavulin nu merita nimic mai putin de atat.
    Din alte marci de incercat, categoria afumate: Laphroig (http://www.laphroaig.com/) si Ardbeg (https://www.ardbeg.com/home.asp)
    Apa se pune in scotch ca sa elibereze gustul, nu ca sa faca bautura mai slaba.
    A, si ce se bea in romania e pisoarca de discoteca, amestecata cu energizante, nu scotch.
  • 0 (0 voturi)    
    bun asha! (Luni, 23 februarie 2009, 14:42)

    GFM [anonim]

    Draga mea, incitant articolul. Mai ales pentru cei obisnuiti cu savoarea "regelui" bauturilor, dar si pentru ce abia acum se initiaza.
    Au ocazia de a scapa din tentatia slabelor marci Teachers, Ballantines, Johny Plimbaretul sau a baubilelor J&B, Grants, 100 Pippers sau Jack.
    Atacati fratilor single malt si nu veti regreta. Iar Lagavulin este mirific, delirant. Miros de turba afumata, dur dar baubil, cu aroma regala, e de neasemuit.
    Aproape la fel de bun e Bowmore, usor afumat, ceva mai aromat, cu un parfum ce-ti inunda papilele. De incercat si Ardbeg, Laphroaig, Talisker.
    Rugaminte ai grija cu whiskey si whisky, caci o sa te atace irlandezii, care-si revendica prima denumire. Apropo, nu numai single-malturile tari se 'executa' cu apa ci si unele irish-uri.
    Vezi ca ti-ai amintit gresit un nume, e vorba de Caol Ila :)
  • 0 (0 voturi)    
    cunoscatorii stiu... (Luni, 23 februarie 2009, 15:11)

    Anne-Marie blajan [anonim]

    ma bucur ca stiti despre ce vorbesc aici, vad ca cei care ati reactionat si comentat la articol sunteti cunoscatori. eu sunt de-abia un initiat, dar in suficienta masura sa stiu acum ce e un whisky bun. mie Lagavulin mi s-a parut mai smoked decat Bowmore, cel putin cel pe care l-am baut, din 1991, Distillers Edition. Am degustat si Ardbeg, pe care il recomand cu incredere.
    va multumesc pentru corecturile pe care le-ati facut, asa e, whisky se scrie fara e daca e vorba despre bautura scotienilor. imi pare rau ca sederea mea in scotia nu a ost suficient de lunga sa imi permita sa merg la o distilerie. cea aproape de Edimburgh, unde au intentionat gazdele mele sa ma duca, era inchisa. inteleg ca imbuteliaza o anumita cantitate, dupa care sta inchisa vreo cateva luni.
    oricum, oricarui turist in Scotia ii recomand o astfel de experienta. marturisesc ca nu sunt un om care bea, dimpotriva, dar acestea degustari sunt cu totul fascinante. si daca vreti sa luati un whisky bun, uitati de marcile pe care le cunoasteti, incercati una dintre cele sugerate de cei care au scris pe-aici. stiu ei ce vorbesc...
  • 0 (0 voturi)    
    single malts (Luni, 23 februarie 2009, 16:13)

    tudor [anonim]

    as adauga si preferatele mele:
    glenlivet si bunnahabhain


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri