Dupa ce acordurile Sepultura au rasunat la inceputul lunii februarie in Sala Polivalenta, luni seara a venit randul lui lui Max Cavalera si al actualei sale trupe, Soulfly, sa cante in fata bucurestenilor. O seara perfecta pentru mosh pit, crowd surfing, haine aruncate de fani incalziti, spectatori chemati pe scena pentru a bate in tobe, dar si steaguri ale Romaniei si Braziliei afisate cu mandrie. Deschiderea a fost asigurata de Truda, formatia cu cel mai vizionat videoclip de pe YouTube din tara noastra, dar si de Incite, trupa lui Richard Cavalera, fiul vitreg al celui care a pus bazele Sepultura.

Seara a fost inceputa in jurul ore 20:00 de Truda, formatia cu probabil cele mai interesante videoclipuri din Romania. Aflati la finalul turneului inceput in 2008 si intitulat Taraf Nation Tour, ardelenii au asudat, vreme de mai bine de jumatate de ora, in fata unui public surprinzator de receptiv la indemnele solistului: "Hai, Bucuresti, miscare!" Si miscare a fost.

De altfel, nu a fost intamplatoare atmosfera creata in cele 30 de minute de Truda. Caci baietii formeaza una dintre trupele care stiu cum sa-si creeze o "imagine": imbracati in salopetele lor de oameni "truditori", cu un solist care foloseste un limbaj cel putin "pitoresc", cu titluri incitante de piese.

Cantece precum Idiot, Patriot sau Popa i-au aprins pe fani, pentru ca pe Masini-unelte publicul sa contribuie din plin. "Stiu ca mergeti la munca maine... 80% din voi", a spus Sebastian, frontman-ul trupei, anuntand piesa Te nasti, trudesti si mori.

Repertoriul a urmarit retetele de succes clasice, axate pe piese de... dragoste. Intai a fost Mesaj becalian, o semi-balada cu versuri suave despre iubire: "Pun pariu ca te pot nimeri in cap de la un kilometru./ Sunt convins ca si tu te ineci ca orisicine in apa de un metru./ Schija din grenada din masina ta direct in ochi iti sare/ Si cianura din mancare iti va face in stomac o gaura foarte mare."

Au continuat tot despre dragoste, cu Violul de la ora 5, care beneficiaza de cel mai vizionat videoclip de pe YouTube (peste 80 000 de vizitatori): "Gaina batrana/ Face ciorba buna/ Calda si grasuna/ Mere c-un jinars de pruna!" Pentru ca la final sa se treaca "la dans", prin piesa Purcica mea.

FOTOGALERIE Truda
Foto: HotNews.ro
In jurul ore 21:00 a venit randul celei de-a doua trupe din deschidere: Incite. Veniti din Arizona si avandu-l in frunte pe Richard Cavalera, fiului vitreg al lui Max Cavalera, baietii au "incitat" publicul la ceva miscare: maini ridicate, din ce in ce mai multe plete scuturate, chiar si un spectator aruncat si, din fericire, prins de bratele prietenilor (la fel cum fotbalistii isi felicita antrenorul la castigarea unui trofeu), toate au demonstrat entuziasmul publicului. Un entuziasm egalat de atitudinea lui Richard: "Thank you fucking very much!", urmat, mai tarziu, de gestul frontman-ului, care a aruncat un CD in multime.

Army of Darkness a fost insotita de un moshpit timid, caci fanii s-au dovedit mult mai temperati decat cei care incinsesera mosh pit-uri la Krepuskul, L.O.S.T., Warganism si The Sorrow, in februarie, la deschiderea concertului Sepultura. De aici si atitudinea fair-play si lipsa incidentelor, in ciuda parerii unui contemporan, care spunea de curand: “Pentru mine, fair-play e sinonim cu loser!" De altfel, Richard Cavalera a si aparut, la un moment dat, imbracat cu un tricou avand pe el sigla nationalei de fotbal a Romaniei.

Membrii Incite au demonstrat ca pun mult suflet in ceea ce fac. Basistul trupei a creat chiar probleme fotoreporterilor, care nu prea au reusit sa-i surprinda fata. Probabil americanul aflase de acel studiu facut de cercetatorii irlandezi si care spune ca headbanging-ul este benefic sanatatii, deoarece stimuleaza circulatia cerebrala, ajutand la oxigenarea creierului. Die With What You've Done a incheiat o jumatate de ora in care Incite au demonstrat multa vivacitate si in care basistul a iesit "usor hiperoxigenat".

FOTOGALERIE Incite
Foto: HotNews.ro
La 22:15, aparitia Soulfly s-a facut in fata unui public chiar mai numeros decat cel de la Sepultura, de acum o luna. Blood Fire War Hate a venit insotit de indemnul "bang your fucking head!", indemn redundant, caci toata lumea facea deja asta. Inca de la prima piesa, a fost nevoie de interventia lui Max Cavalera, care i-a mai racorit pe fani, stropindu-i cu o sticla de apa.

"Scream, Romania", a fost cerut Max, iar Prophecy a dat tonul pentru crowd surfing. Dar nebunia avea sa vina odata cu Back To The Primitive, care l-a determinat pe unul dintre spectatori sa isi arunce haina intr-un gest de fericire suprema.

De asemenea, in fata, langa gard, un fan si-a agitat tricoul "Cariocas" si un altul tricolorul, pe tot parcursul concertului. Desigur, ca replica la steagul Braziliei expus pe scena, in fata tobelor, dar si ca replica la chitara lui Max Cavalera, pictata tot in culorile Braziliei.

Cine s-a aflat aseara pentru prima oara la un concert rock va fi tentat sa creada ca o gloata de nebuni s-a adunat la Sala Polivalenta pentru a asista la incantatii tribale. Si pe buna dreptate, caci comenzile celor de la Soulfly au fost ascultate intotdeauna: un simplu "get the fuck up!" a fost de ajuns pentru ca toata lumea sa sara.

Seek'N'Strike a trezit dorinte beligerante, mai ales sub comanda unui Max Cavalera imbracat in pantaloni army, de camuflaj. Enemy Ghost a pornit un nou crowd surfing, spre multumirea solistului, care le-a transmis fanilor un "mersi" cu accent francez.

Dupa celebrul Roots Bloody Roots, un "tricou" Slipknot, purtand un ghiozdan in spate, a iesit din public rosu la fata, extenuat. Imediat s-au facut insa auzite acordurile piesei Mars. Chemarea zeului razboinic a fost, desigur, auzita, iar "tricoul" si-a luat locul in mijlocul multumii. "Che pasa, Romania?" a intrebat retoric Zeul-Max si a mai binecuvantat publicul cu o sticla de apa.

O chitara cu doua gaturi a fost adusa pe scena, moment de virtuozitate hispanica, dar si prilej pentru Cavalera de a reveni cu o tinuta noua, dar si cu noi dorinte. "Open the circle pit right fucking now", a ordonat el in mijlocul piesei Refuse/Resist si a cerut un mosh pit. "Sing with me. Scream, mother fucker!"

Dupa Doom au fost aduse trei tobe. Un fan "nebun" a fost chemat de Max pe scena si a urmat un adevarat ritual, in care toti au batut in tobe, rostind "bumba! bumba!".

"Multumesc!" a spus solistul Soulfly, fara ţ-ul atat de anevoios pentru ne-romani. "This stick is for the circle pit guys over there" a adaugat el si a aruncat batul cu care tocmai batuse in tobe.

Babylon parea sa incheie seara, dar Soulfly nu aveau cum sa nu revina pentru un bis. Intai Unleash, apoi a venit randul unui "dialog" cu publicul: "Make some noise!" a primit ca raspuns un nou crowd surfing, rasplatit de Max printr-o sticla de apa. "Open that fucking shit up in the middle", a comandat frontman-ul un nou mosh pit.

Jumpdafuckup si Eye For An Eye au fost ultimele piese Soulfly ale serii, nu inainte ca Max sa apara in fata publicului imbracat intr-un tricou al nationalei de fotbal a Romaniei, un tricou cu numarul 2. Alaturi de spectatorii extaziati, a inceput sa cante "ole, ole, ole, Soulfly, Soulfly!". Drept rasplata, unul dintre fanii de la gard i-a aruncat steagul Romaniei si, cateva secunde mai tarziu, tricolorul statea la gatul lui Cavalera.

Concertul de aproape o ora si jumatate avea sa se incheie cu o scurta incursiune instrumentala prin Children Of The Grave (Black Sabbath) si Creeping Death (Metallica), lasandu-ne cu vorbele unui fan surescitat: "Super, bai, super!"

Soulfly - Max Cavalera
Foto: Alexandra Voicu / HotNews.ro