Documentare de Oscar, thrillere muzicale inedite si debuturi regizorale spectaculoase vor face parte din programul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) de anul acesta. Ajuns la cea de-a opta editie, care se va desfasura la Cluj in perioada 29 mai - 7 iunie, TIFF promite cinefililor o oferta bogata de productii internationale si autohtone, selectionate de Directorul Artistic al festivalului, Mihai Chirilov, anunta organizatorii.

Castigator al Premiilor Oscar 2009 pentru Cel Mai Bun Film Documentar si avand in palmares alte 24 de trofee, Man on Wire descrie infractiunea artistica a secolului: in 1974, un tanar francez pe nume Philippe Petit, folosindu-se doar de o sarma de otel, a reusit sa parcurga distanta dintre cele doua turnuri gemene de la World Trade Center. Incredibila sa fapta reprezinta subiectul acestui documentar regizat de James Marsh.

Hunger, debutul in lung metraj al regizorului Steve McQueen, este un alt titlu de forta al programului TIFF din acest an. Hunger spune povestea lui Bobby Sands, un membru al Armatei Republicane Nord - Irlandeze care a initiat o greva a foamei cu scopul de a obtine pentru membrii IRA drepturi similare cu cele ale prizonierilor de razboi. Filmul a obtinut 28 de premii printre care si Camera d’Or la Festivalul de la Cannes de anul trecut.

Repo! The Genetic Opera
Foto: tiff.ro

Pentru iubitorii de muzicaluri aparte, TIFF promite o surpriza de proportii: thriller-ul muzical Repo! The Genetic Opera. Regizat de Darren Lynn Bousman, creatorul a trei filme din celebra serie Saw si avandu-i in distributie pe Alex Vega, Paul Sorvino, Sarah Brightman si Paris Hilton, filmul este o adaptare a unui muzical de scena. Actiunea se petrece in anul 2056, cand o epidemie ameninta omenirea, iar salvarea vine din partea unei companii care a inventat o oferta speciala de finantare a transplantului de organe.

Lista filmelor de top prezentate la TIFF 2009 continua cu o productie de origine bulgara, Zift. Moth este proaspat eliberat din inchisoarea in care a fost aruncat pe nedrept. Incarcerat cu putin timp inainte de lovitura de stat comunista din 1944, barbatul se trezeste intr-o lume straina - Sofia totalitarista a anilor ‘60. Un film noir care a revolutionat box-office-ul bulgar, devenind in foarte scurt timp de la lansarea pe ecrane, un titlu-hit al productiei de film din Bulgaria.

Choke
Foto: tiff.ro

Choke, in regia lui Clark Gregg, este un alt film anuntat de organizatorii festivalului. Ecranizare a romanului scris de Chuck Palahniuk, autorul cartii Fight Club, filmul spune povestea lui Victor Mancini, un dependent de sex care, pentru a-si putea tine mama bolnava de Alzheimer intr-o clinica foarte costisitoare, foloseste o metoda mai putin obisnuita: simuleaza ca se ineaca in restaurante de lux.

Fanii celebrelor creatii vestimentare marca Valentino, vor putea afla mai multe detalii despre activitatea designerului lor preferat. Valentino: The Last Emperor este un documentar despre Valentino Garavani, produs si realizat de jurnalistul Matt Tyrnauer, un angajat al revistei Vanity Fair, care in perioada 2005-2007, a inregistrat materiale video cu munca designerului italian.

In categoria productiilor aduse de TIFF in acest an fac parte si filmele Il divo, scris si regizat de Paolo Sorrentino, castigator al Premiului Juriului de la Cannes 2008, Terribly Happy – castigator al Globului de Cristal, la Festivalul de Film de la Karlovy Vary din 2008, The countess, regizat de Julie Delpy, cu Anamaria Marinca in rolul Annei Darvulia, iubita si mentor al contesei Elisabeta Bathory, Il y a longtemps que je t’aime, laureat al premiilor BAFTA (Cel mai bun film strain) si César (pentru Cel mai bun debut – al regizorului Phillippe Claudel si Cea mai buna actrita intr-un rol secundar).