A patra editie a festivalului ARTmania aduce in Piata Mare din Sibiu nume ca My Dying Bride, Opeth si Tristania (17 iulie), Nightwish si Pain (18 iulie), informeaza organizatorii.

Biletele costa 110 RON pentru o zi de festival si 180 RON pentru doua zile (abonament) si sunt disponibile in reteaua magazinelor Diverta, precum si online, pe www.ticketpoint.ro, www.bilete.ro, www.blt.ro si www.myticket.ro. Pana la 1 mai 2009, biletele si abonamentele puse in vanzare pot fi achizitionate la pretul de 90 RON pe zi si 160 RON pentru abonamente. Festivalul este organizat de Fundatia ARTmania.

In ultimii trei ani, pe scena festivalului au fost prezente nume precum HIM, Amorphis, Anathema, Lacrimosa, Tiamat, My Dying Bride sau Within Temptation. Trupele care au confirmat participarea la editia din acest an sunt: Nightwish, Opeth, My Dying Bride, Pain si Tristania.

Detalii pe site-ul festivalului.

Mariangela (Tristania)
Mariangela (Tristania)
Foto: tristania.com
Tristania este considerata una dintre primele trupe de metal gotic. S-a infiintat in 1996, in Stavanger, Norvegia, in urma destramarii trupei Uzi Suicide.

In 1997, Tristania a lansat primul album, intitulat Widow's Weeds. Un an mai tarziu a aparut Beyond the Veil, considerat cel mai bun album al celor de la Tristania.

Dupa World Of Glass (2001), albumul Ashes (2005) i-a indepartat pe cei de la Tristania de la un sound gotic la un stil mult mai apropiat de genul progresiv. Illumination (2007) a fost inregistrat cu ajutorul unui cvartet de coarde, fapt care a adus si o schimbare de ritm fata de Ashes.

Dupa numeroase modificari de componenta, in prezent Tristania inseamna Anders Høyvik Hidle (chitara, voce), Østen Bergøy (voce), Mariangela "Mary" Demurtas (voce), Ole Vistnes (Bas), Kenneth Olsson (tobe), Einar Moen (sintetizator).

Tristania va urca pe scena festivalului Artmania 2009 in prima zi, vineri, 17 iulie.

Vezi aici site-ul oficial al trupei si pagina de myspace.

My Dying Bride (MDB) provin din Yorkshire, Marea Britanie si au debutat cu stilul doom metal. Chiar de la al doilea album, Turn Loose The Swans, in piesele trupei a inceput sa fie folosita vocea fara tonuri foarte joase. De asemenea, The Angel And The Dark River (1995) a marcat disparitia vocilor morbide, care au inceput sa fie din nou folosite pe The Light At The End Of The World (1999).

My Dying Bride se foloseste inca de la primul album, As the Flower Whiters (1992), de influente din muzica clasica prin folosirea clapelor si a sunetelor de vioara. My Dying Bride a produs zece albume in 19 ani de existenta, sapte compilatii si trei productii video.

In prezent, trupa este compusa din Aaron Stainthorpe (voce), Andrew Craighan (chitara), Hamish Glencross (chitara), Lena (bas), Katie Stone (clape si vioara), Dan Mullins (tobe).

Formatia My Dying Bride revine pe scena festivalului ARTmania vineri, 17 iulie 2009. MDB au mai fost prezenti si la ARTmania '07. Concertul din acest an va urmari promovarea celui mai nou album intitulat al trupei, intitulat For Lies I Sire.

Vezi aicisite-ul oficial al trupei.

Opeth este o trupa suedeza de metal progresiv, infiintata in Stockholm, in 1990. In cei 19 ani de existenta trupa a trecut prin multe schimbari si a produs noua albume: Orchid (1994), Morningrise (1996), My Arms, Your Hearse (1998), Still Life (1999), Blackwater Park (2001), Deliverance (2002), Damnation (2003), Ghost Reveries (2005), Watershed (2007).

Deliverance si Damnation au fost concepute pentru a fi lansate impreuna, la sugestia lui Jonas Renkse (Katatonia), care le propusese celor de la Opeth sa compuna un album heavy si altul soft.

Opeth a lansat si doua DVD-uri. Lamentations (Live at Shepherd's Bush Empire 2003) continea un concert de doua ore si un documentar despre inregistrarile albumelor Deliverance si Damnation. In 2006, Opeth au inregistrat o piesa cover dupa Soldier Of Fortune, Deep Purple.

In prezent, trupa este compusa din Mikael Åkerfeldt (chitara, voce), Fredrik Åkesson (chitara), Martin Mendez (bas), Per Wiberg (clape), Martin Axenrot (tobe).

Vezi aici site-ul oficial al trupei si pagina de myspace.

Nightwish este o formatie finlandeza infiintata in 1996. Au devenit recunoscuti la nivel mondial dupa lansarea a sapte albume de succes: Angels Fall First, Oceanborn, Wishmaster, Century Child, Once, Dark Passion Play.

Foarte aproape de recunoasterea internationala au fost in 2000, cand au participat la calificarea pentru Eurovision cu piesa Sleepwalker. Juriul nu a tinut atunci cont de parerea publicului (care a ales Nightwish pentru Finlanda) si Nina Astrom a plecat mai departe. Albumul Wishmaster (2000) avea sa se claseze pe primul loc in topurile nationale si avea sa fie premiat cu globul de aur.

Century Child (2002), aduce o schimbare trupei, prin prezenta orchestratiei clasice in piese ca Bless The Child, Ever Dream, Feel For You, The Beauty Of The Beast.

Aparuta pe Once (2004), Nemo este considerata cea mai buna piesa a formatiei, iar albumul, vandut intr-un milion de exemplare in 2005, este promovat in cadrul unui turneu mondial de amploare. Nightwish sustin un concert chiar in deschiderea Campionatului Mondial de Gimnastica din 2005, de la Helsinki.

La sfarsitul anului 2005, Nightwish isi concediaza solista (Tarja Turunen), dupa concertul din Hartwall Areena, in Helsinki. Decizia trupei a fost transmisa printr-o scrisoare deschisa inmanata Tarjei de catre Tuomas dupa concert si publicata in presa. Ultimul concert sustinut in vechea formula a fost inregistrat si distribuit pe DVD-ul live End Of An Era (2006).

In 2006, trupa a intra in studio pentru inregistrarea albumului Dark Passion Play. In 2007, trupa a numit-o pe suedeza Anette Olzon noua solista Nightwish. Prima piesa si primul single de pe noul album cu Anette la voce a fost Eva, piesa vanduta exclusiv in scopuri caritabile pe site-ul formatiei.

In 2008, Nightwish a castigat premiul ECHO la Berlin pentru categoria "Best International Group", concurand cu Foo Fighters, Kaiser Chiefs, Marilyn Manson si Within Temptation. ECHO Music Awards premieaza artistii in functie de succesul lor comercial.

In prezent, Nightwish inseamna: Anette Olzon (voce), Tuomas Holopainen (clape), Emppu Vuorinen (chitara), Marco Hietala (bas, voce), Jukka Nevalainen (tobe).

Formatia Nightwish va concerta in Piata Mare din Sibiu pe 18 iulie 2009, in cadrul ARTmania Festival ’09. Finlandezii se afla in turneul mondial de promovare a albumului Dark Passion Play. Seria de concerte a inceput in octombrie 2007 si se va incheia in luna septembrie a acestui an, in Hartwall Arena din Helsinki.

Vezi aici site-ul oficial al trupei si pagina de myspace.

Pain este o formatie de metal industrial din Suedia. Conceptul initial a pornit ca un hobby sustinut de Peter Tägtgren, a carui idee a fost sa imbine stilul metal cu influentele techno. Initial, Pain a fost gandit sa functioneze precum o trupa "heavy metal" in care Tägtgren ar fi cantat la toate instrumentele.

Albumul de debut a fost lansat in 1997, iar de atunci Pain a produs inca cinci albume si un DVD. Discografie: Pain (1997), Rebirth (2000), Nothing Remains The Same (2002), Dancing With The Dead (2005), Psalms Of Extinction (2007), Cynic Paradise (2008).

Pain inseamna Peter Tägtgren (chitara, voce), David Wallin (tobe), Michael Bohlin (chitara), Johan Husgafvel (bas).

In prezent, Pain se afla in turneu mondial impreuna cu Nightwish. Cele doua trupei vor canta sambata, 18 iulie 2009, in Piata Mare din Sibiu, in cadrul festivalului ARTmania '09.

Vezi aici site-ul oficial al trupei si pagina de myspace.