Regizorul si producatorul israelian Menahem Golan va participa la cea de-a opta editie a Festivalului International de Film Transilvania, care va avea loc intre 29 mai-7 iunie la Cluj, in calitate de invitat special. Golan a produs filme precum Superman, Delta Force sau Captain America.

Menahem Golan, unul dintre cei mai activi si prolifici creatori ai cinematografiei contemporane, aparand de-a lungul timpului pe genericul a 250 de filme, va implini 80 de ani chiar in timpul festivalului. Nascut pe 31 Mai 1929, in Israel, Menahem s-a remarcat in tinerete ca parasutist in fortele aeriene israeliene, schimbandu-si numele, din ratiuni patriotice, din Globus in Golan.

Impreuna cu varul sau Yoram Globus, Golan a fondat in 1963 compania Noah Films care producea filme pentru piata israeliana. Cea mai cunoscuta realizare a acesteia a fost Sallah Shabati (1964), nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film strain si castigator al Globului de Aur la aceeasi categorie.

Spectatorii au indragit rapid stilul dinamic si eficient al lui Menahem Golan, devenind fani ai serialelor Captain America, Delta Force si Superman si ai peliculelor ce au transformat actori precum Sylvester Stallone, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme si Charles Bronson in mituri ale cinematografului modern de actiune.

Menahem Golan
Menahem Golan
Foto: TIFF

Unul dintre cele mai cunoscute filme pe care Golan si-a pus smenatura de regizor este Operation Thunderbolt (1977), reconstituind operatiunea fortelor israeliene in Uganda, un film nominalizat la Oscar la categoria Cel mai bun film strain.

O alta pelicula foarte populara, care a adunat la premiera aproape o treime din populatia Israelului, este Eskimo Limon (1978), film care s-a bucurat si de un mare succes international, urmat fiind de numeroase sequel-uri si remake-ul american The Last American Virgin.

Menahem Golan a finantat, de asemenea, filme precum Runaway Train (1985, r. Andrei Konchalovsky), drama Shy People (1987, r. Andrei Konchalovsky), Barfly (1987, Barbet Schroeder), King Lear (1987, r. Jean-Luc Godard) si Tough Guys Don’t Dance (1987, r. Norman Mailer).

In 1999, Golan a primit Israel Prize pentru contributia sa in domeniul cinematografiei.