Duminica, 17 mai, un Hard Rock Cafe mai plin ca niciodata a aplaudat in picioare reprezentatia lui Charlie Musselwhite, unul dintre cei mai apreciati muzicutisti ai lumii. Celebrul bluesman si trupa sa au sustinut, vreme de peste o ora si jumatate, primul lor concert in Europa de Est. Deschiderea a fost asigurata de Marcian Petrescu si Trenul de Noapte.

"Are You Ready?" a intrebat, la 20:20, Marcian Petrescu, dand tonul cantecului cu acelasi nume. Cu un album nou lansat chiar in luna martie a acestui an (Povestile Bluesului), Marcian si Trenul de Noapte au prezentat piese ca Zi de zi cu prietenii cant blues, I'm Too Tired, I'm Broke and Hungry ("o piesa potrivita cu criza"), Picioare lungi si fusta scurta ("O piesa care are legatura cu relatia dintre barbati si femei, mai precis - mare atentie cand va lasati agatati! Barbati, atentie, cu dumneavoastra vorbesc, da? Pentru ca niciodata nu stii de fapt cu cine stai de vorba").

"Si pentru ca unii dintre dumneavoastra poate ca o sa stati mai mult in aceasta seara, catre orele diminetii o sa aveti, eventual, si nu va doresc, o senzatie de catifelare la nivelul creierului, care se numeste mahmureala. Chestia asta se poate trata cu zeama de varza sau, de la caz la caz, cu pastile", a spus Marcian, introducand piesa Mahmur de dimineata.

Un sfert de ora de pauza si publicul - nu au lipsit mari iubitori de blues, precum Alexandru Andries, George Baicea sau Hanno Hoffer - s-a putut bucura, in sfarsit, de prezenta lui Charlie Mussewhite. Nu a venit singur, ci insotit de Charlie Musselwhite Band, adica Wirtford Core - tobe, Michael Phillips - bass si Matthew Stubbs - chitara.

“Urmasi ai Led Zeppelin, cu Tom Waits vocal”, asa vorbea San Jose Mercury News despre Musselwhite si trupa sa. Dovada ne-au adus-o piese ca River Hip Mama, Blues Overtook Me, Blue Feeling Today, Ain't That Correct si Blues si Why Do You Worry Me?”.

For me, it's about the feeling, and connecting with people. And blues, if it's real blues, is loaded with feeling. And it ain't about technique either, it's about truth, connecting to the truth and communicating with people.

Charlie Musselwhite

"In 1962 I left Mississippi and went to Chicago for the first time. And I was 18. And I didn't know nobody in Chicago. I thought I should write a song about it. And then later I put it on my first album", a spus Charlie, prezentand piesa Strange Land.

"Ladies and gentleman, Times Gettin' Tougher Than Tough. And I believe it's true", a urmat muzicutistul, avand grija sa cante si piese mai lente. "Are there some slow blues fans? Do you like slow blues?"

A venit randul si pentru un duet cu Marcian Petrescu la piesa High 51, un "dialog" intre muzicute, dupa exemplul lui Sugar Blue, care il chemase pe scena pe acelasi Marcian, nu mai departe de anul trecut.

Seara nu se putea insa incheia fara un bis. "A song from 1966. It's still a preety good song", a fost descrierea piesei Christo Redemptor, care i-a adus un veritabil standing ovation celui care a adunat, in cei peste 40 de ani de cariera, 18 premii W.C. Handy si 6 nominalizari la Grammy.