Prin creatiile adunate sub denumirea Mechanical Poetry, Anca Ioana Petrea porneste de la conceptul origami si inlocuieste imprimeurile florale cu insertii de flori de lotus geometrizate. Tinutele incearca sa accentueze ideea de masinarie, de mecanism, punandu-se accentul pe accesorii. Colectia a fost prezentata in cadrul Festivalului de Moda Pasarela 2009, eveniment desfasurat in perioada 27-31 mai, in Bucuresti.

Anca Ioana Petrea este masteranda a Universitatii de Arta Bucuresti, sectia Moda. Creatiile propuse de ea pornesc de la origami, acele constructii care urmaresc punerea in valoare a hartiei prin plierea si taierea acesteia, scopul fiind acela de a obtine diferite forme geometrice. Artista aplica aceasta tehnica materialelor rigide care imita structura sau stralucirea metalelor.

Fermoarele metalice sunt folosite asemeni dantelei, iar imprimeurile florale sunt inlocuite de insertii de flori de lotus geometrizate, supuse industrializarii, transformate in mecanisme cu desavarsire metalice. Nu este utilizat insa albul (atat de firesc atunci cand vine vorba de floarea de lotus), ci griul, argintiul, ca semne ale tehnologizarii. De asemenea, efectul tinutelor este conferit de jocul dintre mat si lucios, respectiv transparent si opac.

In ce priveste tipurile de materiale folosite, sunt preferate matasea si brocartul (tesatura de matase de calitate superioara, inflorata sau ornamentata cu fire de aur ori de argint), dar se mai face apel la tafta (tesatura de matase lucioasa si neteda, care produce, in miscare, un fosnet caracteristic) si santung (tesatura de in sau de matase, din fire mai groase si neuniforme, care ies in relief pe suprafata tesaturii).

Colectia Mechanical Poetry a fost prezentata vineri, 29 mai, la Institutul Francez, in cadrul concursului Espoir Mode. Evenimentul a fost inclus in a doua editie a Festivalului de Moda Bucarest Paris Pasarela, care se desfasoara in Capitala in perioada 27-31 mai 2009.