Este un fel de Mick Jagger plin de energie, cu ceva apucaturi de Angus Young (AC/DC). Cei mai mari dusmani ai lui sunt fotografii si mai ales cablul de la microfon, pe care mereu incearca sa-l deznoade ca pe un nod gordian. Pe 17 iunie, Eugene Hutz si colegii sai de la Gogol Bordello au adus muzica din Pizdetz, NY, la Teatrul de Vara Herastrau. Vreme de doua ore, punkerii gypsy si-au promovat albumul Super Taranta, au vindecat femeile de accesele de isterie si, la final, au cantat si au dansat alaturi de formatia din deschidere, Taraf de Haidouks, intr-o nebunie generala. "Stii ca dacii petreceau de cate ori murea cineva. Cand voi muri, la mine sa se danseze pe muzica lui Gogol", spunea un fan exaltat.

Cozile din fata Teatrului de Vara Herastrau sunt un semn clar ca va urma o seara mare. Inauntru, scaunele sunt aproape in intregime ocupate. Si inca nici nu a inceput sa cante formatia din deschidere. Abia dupa 19:30 pornim in aventura muzicala.

Vreme de o ora, Taraf de Haidouks, "cea mai buna formatie tiganeasca din lume" (spunea Peter Culshaw de la Telegraph), ne arata de ce este atat de celebru satul Clejani. In fata, cativa tineri danseaza si se prind in hore de parca ar fi sfarsitul lumii. Din "cativa", devin "zeci", dar restul publicului asteapta altceva.

Fotogalerie Taraf de Haidouks
Foto: HotNews.ro
Putin dupa ora 21:00 apar in sfarsit si "nebunii". Eugene Hutz (voce), Eliot Ferguson (tobe), Oren Kaplan (chitara), Sergey Ryabtsev (vioara), Yury Lemeshev (acordeon) si Thomas "Tommy T" Gobena (bas) - probabil cel mai pestrit grup pe care l-a vazut Romania vreodata - ne aduc Super Taranta, un nou termen din dictionarul Gogol Bordello. Mai precis, un derivat al lui Tarantella, traditionalul dans italian din evul mediu ce vindeca femeile de accesele de isterie.

Nu se stie ce a baut Eugene, oricum, alearga de zor pe scena, fara vreo sansa de a fi oprit. Nu sta pe ganduri, ci incepe cu piesa Ultimate, pentru ca imediat sa ne anunte, fara echivoc: "cultural revolution just begun" (Sally).

In fata, agitatie mare, mai ales ca li se da voie fotografilor sa se apropie de scena. Eugene "nu este de acord", caci alearga dintr-un loc in altul, iar colegii sai il imita. Dupa Not A Crime, Dogs Were Barking prilejuieste aparitia altor doi membri ai trupei: Pamela Racine (percutie si dans) si Elizabeth Sun (percutie si dans). "My wedding was about to start", anunta piesa.

Immigrant Punk creeaza o nebunie generala. Doi tipi se imbratiseaza cu foc, cativa s-au lasat deja la bustul gol, pe scari se sare, intre banci se sare, in fata se face pogo. "There is a little punk rock mafia/ Everywhere you go". Fotoreporterii sunt evacuati. "Asta-i nebun, nu cred ca am vreo poza in care sa nu se fi miscat! In viata mea nu am alergat atata pentru niste fotografii! Am ametit, nu stiu ce-i cu mine!" avea sa spuna unul dintre ei, suparat pe energia neomeneasca a lui Eugene.

Sunt cantate alte cateva piese de pe cel mai nou album (Tribal Connection, Wonderlust King), dar si cateva melodii noi, ca Educate Thy Neighbor si Imigraniada ("kind of Tiganiada"). Frontmanul si-a innodat, din greseala, firul de la microfon de stativ. Stuff-ul incearca, in timpul pieselor, sa repare greseala. Eugene nu are rabdare si smulge firul, aproape nervos, alegand calea mai usoara, cam cum facuse Alexandru Macedon cu vestitul nod gordian.

Acum are si o sticla de vin in mana, dar vorbeste de wiskey: "Let's try something more... whisky!" si continua nebunia.

Mai smuceste de cateva ori firul buclucas al microfonului, da cu stativul de pamant, caci ii sta in cale, si ne ofera Start Wearing Purple, probabil cea mai cunoscuta piesa a trupei. In Teatrul de Vara, toata lumea "rupe la opinci". "Ce Metallica, ma?", glumeste un fan.

E gata, dar nu inainte de un bis. Doua, trei, cinci minute, o eternitate dureaza pana apar din nou. Dar asteptarea a meritat, caci se canta chiar si in romana (Madagaskar - Roumania). "Tu esti fata care n-are, n-are suflet mare, care n-are suflet, n-are", "Tu esti fata, fata buna, care cu min' nu se joaca, care cu min' nu se joaca".

"For they could never understand us/ So fuck'em!", striga Eugene, pentru ca apoi scena sa fie invadata de Taraful Haiducilor, care li se alatura celor de la Gogol Bordello pentru cateva minute de cantat si improvizat impreuna. "I know, can you believe this shit?", glumeste frontman-ul si ne promite un nou concert pe viitor.

"Respectus Maximus!", spune Eugene si, in drumul spre iesire, masele de oameni au pe fata zambete de fericire.

Parerea fanilor

"Am fost si acum doi ani, la Arenele Romane. Atunci a fost mult mai tare, era un pogo generalizat. A fost prima oara dupa 10 de ani cand am dat din cap. Acuma nu a fost cam slab. Toti stateai langa scaun si sareai".

"Sa-i mai cheme cineva inca o data, si inca o data,.... si inca o data".