Zi plina sambata, 4 iulie, in cadrul B'ESTFEST 2009. The Ting Tings au aratat ce trebuie sa faca membrii unei trupe in vreme de criza economica si financiara, The Charlatans au cantat pentru a doua oara in Romania, iar legendarul Carlos Santana a reunit peste 20.000 de romani la Romexpo. Vreme de doua ore, legendarul chitarist a cantat piese ca Smooth si Corazon espinado si a vorbit despre compasiune, iertare, dragoste, frica, dar si despre George Bush. In aceeasi zi de festival au mai urcat pe scena trupele Persona, Gravity Co., Looptroop Rockers si The MOOod.

Cuplul perfect in muzica ar trebui sa poarte numele The Ting Tings. Pe 4 iulie, Katie si Jules au aratat ca, pe vreme de criza, formatiile se descurca foarte bine si cu un numar redus de membri. Considerata revelatia anului 2008, The Tings au cantat la Romexpo piesele de pe albumul de debut, intitulat We Started Nothing.

Cu al lor "one request" - "to dance", Katie si Jules sunt capabili sa indeplineasca sarcinile pe care le au, de obicei, patru-cinci membri ai unei formatii obisnuite. Astfel, in timp ce Jules asigura ritmul cu ajutorul "bateriei", Katie canta la chitara, la clape, este vocea trupei si bate, pret de cateva zeci de secunde, intr-o toba inscriptionata cu numele formatiei, toba pe care in cele din urma "reuseste" sa o si darame.

Ne sunt oferite piese ca We Started Nothing, Shut Up And Let Me Go si That's Not My Name, este pomenit si Michael Jackson, pentru ca la final sa fure sufletele spectatorilor, cand Jules fotografiaza publicul (aborigenii considera ca fotografiile fura sufletele oamenilor).

De la furtul sufletelor se trece la ceva "escrocherii" muzicale, caci The Charlatans urca pe scena (charlatan = escroc, vraci, sarlatan). Tot din UK, dar mai numerosi, cu un frontman nu la fel de energic precum Katie mai devreme, Tim Burgess si colegii sai canta piese ca You Cross My Path, Tellin' Stories, Oh Vanity, The Ony One I Know, Forever, Blackened Blue Eyes.

Prin prestatiile lor live, The Charlatans i-au impresionat pe Mich Jagger & Co., trupa fiind aleasa ca opening act pentru concertul sustinut de Rolling Stones la Bucuresti, in 2007. Romanii nu sunt insa la fel de usor de impresionat, caci, desi "it's good to be here for the second time", britanicii nu isi sustin vorbele prin fapte. Melodici, dar imobili, nu reusesc sa atraga de partea lor un public numeros, care sta cu gandul la formatia care va veni dupa.

Cine sunt astia si ce vor? - pare sa spuna o doamna care a venit la concert cu un caiet gros, pe ale carui file sunt lipite cu grija zeci, poate sute de poze si articole decupate din ziare vechi. "Am imagini cu Santana, din 1973. Am realizat caietul asta in opt ani", spune cu mandrie melomana, in timp ce il cauta pe Carlos printre Beatlesi, Phoenicsi si "Elton Johni". Gaseste cateva astfel de poze, la care se adauga si un bilet aproape intact de la concertul Michael Jackson, din 1996.

Si daca vracii-sarlatanii au cantat, urmeaza sa fim vrajiti de samanul Santana. A venit si momentul mult asteptat de publicul format, ca in nici o alta zi de B'ESTFEST, din oameni trecuti de prima tinerete. "Dumnezeu a murit", scrie pe tricoul unui tanar fan Nietzsche, care se plimba fara astampar prin multime, ca pentru a "duce vestea". Nimic mai neadevarat, daca ne gandim ca Dumnezeul chitarei este inca viu. Chiar daca Jimi Hendrix nu mai este printre noi, Carlos Santana i-a preluat rolul de maestru suprem al chitarei si a venit si in Romania pentru a ne aduce dovada.

Se incepe in forta, cu Soul Sacrifice, instrumentalul cantat si la Woodstock, in urma cu 40 de ani, un momentul emblematic pentru faimosul festival. Asta in timp ce ecranul din spate infatiseaza imaginile din 1969.

In prim-plan nu se afla insa Carlos. Taciturn, retras, pedant, el este preocupat de fiecare dintre chitarele pe care le tine in brate, preocupat de fiecare nota pe care o scoate. Ii lasa pe Tony Lindsay si pe Andy Vargas sa se ocupe de show.

Urmeaza piese ca Into The Night ("Like a gift from the heavens, it was easy to tell/ It was love from above that could save me from hell"), Vive la Vida (Life Is For Living), dar ce capteaza atentia sunt numerele de virtuozitate ale maestrului.

"You are all about to get down to the sound of Carlos Santana!" anunta Tony Lindsay, caci vine binecunoscuta piesa Maria Maria, urmata de Samba Pa Ti.

"Bai, ce-i face, bai!" exclama un fan extaziat de numerele de virtuozitate ale artistului. La cativa metri mai incolo, o mama si-a luat fiul la dans, caci pe Santana se face educatie muzicala veritabila.

Carlos sta mereu cu privirea spre chitara si isi fereste mereu ochii de public. Nu omul conteaza, ci muzica lui si lupta cu sunetele. Si daca stim ca "Bruzli il bate pe Vandam" (vorba piesei), poate ca o confruntare Jimi Hendrix versus Carlos Santana ar fi deosebit de echilibrata.

Pe scena nimic nu se doreste a fi exagerat de spectaculos, flamboaiant, iar in public nu avem parte de headbanging sau de crowd surfing, ca la alte stiluri muzicale ce folosesc chitara. Santana este preocupat sa propuna noi termeni pentru dictionare: "guitar surfing", "soul flying", iar instrumentul lui ofera o serie de ritmuri care invita fie la dans, fie la meditatie. Este un fel de hipnoza in masa. Si aproape nimeni nu observa ca in dreapta, departe, artificiile marcheaza un 4 iulie al Statelor Unite.

De la Evil Ways si She's Not There, se trece la A Love Supreme. Este momentul ca, in sfarsit, sa intervina Carlos Santana si sa tina un mic discurs.

"Hi, everybody! This is a beautiful, beautiful evening. Beautiful people, beautiful country. Think I'll say a few words from my heart. We, like Bob Marley, John Lennon, Marvin Gaye, Jimi Hendrix... one love... we want to heal the planet, we want to heal our mind. The only way to heal ourselves is to recognise there's only two things on this planet. Two things on this planet: love and fear. Love is ourselves. Fear... shhh! Fear is very expensive. If you wanna know how expensive fear is, ask George Bush, he knows that. F*** George Bush!" spune Carlos Santana, in aplauzele a peste 20.000 de spectatori.

"We want you to know the world is round, so we can all be in the center stage. God created a circle of love and light for man. The message from Santana is: kindness, compassion, forgiveness, one love... one love.. peace!"

Black Magic Woman, Smooth, din nou cateva numere de virtuozitate, un mic solo de percutie, totul vine pentru a ameti publicul, iar micile pauze sunt facute doar pentru a le oferi fanilor posibilitatea de a aplauda. Cele doua ore de Santana se incheie cu piese precum Corazon espinado si Jingo, iar la final ne este prezentata formatia, din care nu lipseste fiul artistului, Salvador Santana. "Stie meserie!", se aude concluzia, poate superficiala, a unuia dintre cei peste 20.000 de fani "santanizati" sambata seara.