Manowar este "cea mai zgomotoasa trupa din lume". Asa decidea, in 1984, Guinness Book of World Records. Pe 5 iulie 2009, a fost randul romanilor sa constate acest lucru, mai ales cand concertul a fost interupt pentru ca generatorul electric nu facea fata. Vreme de doua ore, Manowar a facut un show "metalic", presarat cu momentele de adevarat entertainer ale basistului Joey DeMaio: a vorbit in limba romana, a sarutat-o cu pasiune pe o fana venita din Bulgaria, l-a premiat pe organizatorul festivalului cu trofeul "the balls of steel", i-a oferit unui fan sansa de a canta la chitara alaturi de trupa si, la finalul concertului, si-a rupt coardele de la chitara, oferindu-le publicului. "We will return!" a fost promisiunea facute de Manowar, in ziua in care pe scena s-au mai aflat Ulytau, Nexus, Thunderstorm, Trooper si Holyhell.

Programat duminica seara, la ora 21:00, recitalul Manowar a inceput "vijelios", cu piesa eponim a trupei, a fost varsat putin sange pe Blood Of My Enemies, iar soarta dusmanilor a fost pecetluita pe Hand Of Doom. "Tonight we strike, there is thunder in the sky/ Together we'll fight, some of us will die/ We'll always remember that we made a stand/ And many will die by my hand".

"We are fighting with power and steel", fatidicul vers al cantecului Brothers Of Metal, avea sa aduca insa primele probleme, la doar un sfert de ora de la inceputul concertului. Intr-adevar, curentul ("power") le-a jucat feste celor de pe scena, care au ramas fara sonorizare.

Au urmat 20 de minute de pauza fortata, condimentata cu umor romanesc: "a sarit CD-ul", a glumit o voce din public, in timp ce un fan mai agitat a traversat multimea strigand, cu berile in mana, "I love beer! I love beer!"

A venit apoi momentul explicatiilor, oferite de Joey DeMaio, basistul Manowar, care totul a fost cauzat de generator, care a explodat. "Let me ask a question. Please, let me ask a question. Did Metallica ever play in this country? Did they ever had any trouble with not having enough power? Exactly! Did Iron Maiden ever played in this country? Did they have problems with not having enough power? That's what I thought! I heard Motorhead played here last night. Did they have enough power? Exactly, because, you see, we are the kings of metal and you are the strongest audience in the world. That's why we, together, you and us blew up that f***ing piece of s**t generator! There is enough power for those metal bands, but we are the true metal, is that right? Is that right? What band did you come to see here tonight? What band do you want to return next year to Romania?"

Discursul s-a incheiat cu un Joey "eliberat" de povara explicatiilor, turnandu-si pe gat sticla de bere pe care o tinea la jumatate de metru deasupra gurii. A fost reluata piesa Brothers Of Metal, dar pret de numai cateva acorduri, caci generatorul a cazut pentru a doua oara.

Din nou o pauza de 10 minute, injuraturi si din partea trupei, si din partea publicului, dar ce a urmat i-a facut pe fani sa uite de orice suparare. Caci Manowar a aratat ca este singura formatie a carei muzica i-ar putea insoti pe razboinici in lupta si, mai mult decat atat, i-ar putea duce spre victorie.

Cu ajutorul lui Francisco Palomo (Holyhell), care a furnizat un scrut pasaj de pian, Heart Of Steel a incununat atitudinea beligranta initiata de Call To Arms. "Stand and fight/ Live by your heart/ Always one more try/ I'm not afraid to die/ Stand and fight/ Say what you feel/ Born with a heart of steel".

A venit randul piesei Kings Of Metal, supranumele perfect pentru o trupa despre care se stie: "other bands play, Manowar kill".

Dupa Fast Taker, Eric Adams a antrenat publicul cu o serie de vocalize, pentru ca apoi sa le ceara sa faca mult zgomot. "Each and everyone of you will be included on an upcoming DVD".

Si probabil ca nici 10 generatoare stricate nu puteau sa anihileze efectul pe care Joey DeMaio l-a avut asupra publicului cand a tinut un discurs in limba romana.

"Good evening, Bucuresti! Credeati ca o sa spun Budapest? Asa ceva nu este posibil, pentru ca noi nu suntem una din acele trupe de doi bani, care nu stiu de unde vin, nu stiu nici unde au ajuns si, din pacate, nici incotro se-ndreapta. Pentru noi, voi sunteti cei care conteaza. Pentru ca voi sunteti cei mai buni fani din lume. Suntem pentru prima data aici si am asteptat aceasta zi."

"Probabil stiti ca in Statele Unite, cele mai cunoscute lucruri despre tara voastra sunt legate de contele Dracula. Nu am avut ocazia sa-l intalnesc, dar am avut placerea sa o cunosc pe fiica sa. Si pot sa spun ca atunci cand e vorba de supt, sunt sigur ca isi depaseste tatal. Acum am avut ocazia sa cunoastem si alte lucruri despre Romania si despre fanii de-aici. Ne bucuram foarte mult ca am ajuns in sfarsit sa cantam in fata voastra si ca am avut ocazia sa aratam oamenilor din restul Europei ca heavy metal nu a murit. Din contra, este tot mai puternic si acest lucru se intampla datorita voua."

"Stim cat de lunga a fost asteptarea voastra si vrem sa va multumim ca nu v-ati pierdut increderea ca intr-o zi vom zabovi pe pamantul romanesc. Ziua aceea este azi. Did Metallica speak Romanian? Din Iron Maiden speak Romanian? Did Motorhead speak Romanian? Who spoke Romanian? Who spoke Romanian? Who sang in Romanian? Who loves Romania? That's the f***ing truth and we will be back again and again, we will not be stopped anymore!" a fost mesajul lui Joey, dar surprizele nu s-au terminat aici, caci imediat i-a chemat pe scena pe cei doi fani romani care au tradus cantecul Father din engleza in romana. De asemenea, a fost aratat publicului un steag al Romaniei.

In continuare, a fost chemat pe scena Guido Janssen de la Emagic, "the promoter that had the balls to listen to your voices and bring Manowar finally to Romanian". "Now you tell him, do you want Manowar to return? Do you want the Magic Circle Festival to come here to Romania?" a strigat Joey catre public, nu inainte de a-i oferi lui Guido trofeul "the balls of steel".

Nebunia pe scena a fost intregita de ideea ingenioasa a celor de la Manowar, care au chemat un fan pe scena si i-au promis ca daca va canta bine la chitara, va lua instrumentul acasa.

Au mai fost lasate pe scena si doua fete, bulgaroaice, spre rusinea si necazul fanilor romani, cele doua fiind anuntate ca "you're gonna get f***ed hard tonight". "Hi, I'm Joey!" i-a spus DeMaio tandru uneia dintre fete, dupa ce o luase in brate si o sarutase pasional.

A urmat imediat convertirea fanului roman si trecerea sa la categoria "brother of steel". "You need a beer. Give him a beer!", a "poruncit" Joey si s-au intrecut amandoi la baut bere din sticlele tinute cat mai sus.

"You need a guitar. Bring him the guitar of Carl Logan!" a cerut in continuare DeMaio, iar fanul a ajuns sa cante alaturi de Manowar piesa The Gods Made Heavy Metal, o adevarata Geneza a metalului. "In the beginning there was silence/ And darkness, all across the earth/ Then came the wind, and a hole in the sky/ Thunder and lightning keep crushing down/ Hit the earth and split the ground/ Fire burning high in the sky/ From down below, fire melted the stone/ The ground shook, and started to pound/ The gods made heavy metal!"

"This man can play guitar. You take it home. Did he play enough to f*** these girls?" a spus DeMaio la sfarsitul piesi, oferindu-i romanului si chitara, si fetele.

Seara a continuat cu piese precum Kill With Power("Hear what's written on the wind/ We come to kill and kill again") si Hail And Kill, pentru ca dupa The Crown And The Ring (Lament Of The Kings), DeMaio sa isi rupa, pe rand, corzile de la chitara, oferindu-le fanilor aflati in primele randuri.

"We will return!" a fost promisiunea facuta de Manowar la sfarsitul a doua ore in care metalul a fost forjat de catre cei pe care Guinness Book of World Records ii desemna, in 1984, drept "cea mai zgomotoasa trupa din lume".

Setlist Manowar

1) Manowar

2) Blood Of My Enemies

3) Hand Of Doom

4) Brothers Of Metal

5) Call To Arms

6) Heart Of Steel

7) Sleipnir

8) Loki God Of Fire

9) Kings Of Metal

10) Fast Taker

11) Sting Of The Bumblebee (guitar solo)

12) The Gods Made Heavy Metal

13) Warriors Of The World United

14) Kill With Power

15) Hail And Kill

16) The Crown And The Ring (Lament Of The Kings)