Noua din zece romani prefera, in timpul liber, sa stea acasa si sa se uite la televizor. Sportul nu face parte dintre preferintele romanilor - 60% dintre romani nu au facut niciodata sport. Nici cititul nu sta mai bine: patru din zece romani nu au pus mana pe o carte in viata lor, potrivit unui studiu efectuat de GFK.

Informatia pe scurt:

  • dupa o zi de munca, noua din zece romani se uita la televizor
  • 60% dintre romani nu fac niciodata sport
  • 40% dintre romani au musafiri acasa, cel putin o data pe saptamana
  • 39% dintre romani nu citesc niciodata carti
  • doi din trei romani ar alege banii in locul timpului liber

Cei mai multi dintre romani, peste 90%, opteaza ca dupa o zi de munca sau de studiu sa petreaca timpul ramas liber in fata televizorului. Alte activitati realizate cel putin o data pe saptamana de peste trei sferturi din populatie sunt mersul la cumparaturi, in special, pentru alimente, si ascultarea muzicii.

60% dintre romani nu fac niciodata sport. Participarea la spectacole, concerte sau vizitarea unui muzeu, a unei expozitii de arta, precum si petrecerea timpului intr-o discoteca, club de noapte ori restaurant si cinematograf sunt activitati ce se inscriu destul de rar in programul de timp liber al romanilor sau sunt specifice doar anumitor categorii socio-demografice.

La nivel national, dintre persoanele peste 15 ani, peste 60% nu le practica niciodata.

Daca petrecerea timpului in afara casei nu este foarte larg raspandita, romanii isi invita mai des prietenii acasa pentru a se relaxa impreuna.

Cel putin o data pe saptamana, 40% dintre romani au musafiri acasa, cei mai sociabili fiind cei din Transilvania, urmati de locuitorii din vestul tarii si din Moldova.

Gatitul este o activitate zilnica pentru aproape jumatate dintre romani, in special pentru femei, in timp ce 20% dintre romani declara ca nu gatesc niciodata.

Alte preocupari, cel putin saptamanale pentru jumatate din populatie, sunt cititul ziarelor si revistelor, cumparaturile de produse nealimentare sau alte indeletniciri in gradina sau in curte.

39% dintre romani nu citesc niciodata carti, in timp ce 41% desfasoara aceasta activitate cel mult o data pe luna. Mai putin atrasi de a citi o carte sunt cei cu varste peste 55 ani din Oltenia si Dobrogea, din mediul rural.

Aproximativ 4 din 10 romani sunt multumiti de cat timp liber au, restul fiind impartiti in mod egal intre cele doua extreme: cu mult timp liber si fara suficient timp liber.

Daca ar putea sa aleaga intre a avea mai multi bani sau mai mult timp, doua treimi dintre romani ar alege mai multi bani. Mai mult timp isi doresc mai ales persoanele cu varsta intre 45 si 54 de ani si cu studii superioare.

Fata de anul trecut, in randul locuitorilor din mediul urban se constata cresterea preferintei pentru bani in defavoarea timpului liber (65% versus 58% in 2008).

Studiul este reprezentativ pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste. Esantionul este format din 1.098 persoane din zona urbana si rurala iar culegerea datelor a fost realizata in perioada 02-20 iunie 2009.