Aflat la editia a VI-a, Festivalul International de Film Independent Anonimul se va desfasura in perioada 10-16 august 2009, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii. Seria de concerte din Satul Filmului debuteaza marti, 11 august, de la ora 21:15, cu prezentarea in premiera a unui experiment live inedit: Songs For Andy Warhol’s Screen Tests, proiect sustinut de catre Lucian Ban, Silent Strike si Sorin Romanescu, alaturi de artistul vizual Dan Basu. Ca background si inspiratie vor fi folosite Screen Test-urile celebrului artist american Andy Warhol, informeaza organizatorii.

Cele aproape 500 de teste filmate de Andy Warhol in anii ’60-’70 aveau ca subiecti persoane din anturajul artistului, printre care si actori, dansatori, regizori, artisti cunoscuti ca Andy Warhol Superstars, indivizi care frecventau studioul Andy Warhol Silver Factory.

Pianistul Lucian Ban a fost inspirat de o selectie din screen test-urile filmate de celebrul artist american si a generat proiectul Songs For Andy Warhol Screen Tests. Pentru aceasta, el colaboreaza cu Silent Strike (”copilul teribil” al muzicii electronice autohtone) si cu reputatul chitarist Sorin Romanescu. Rezultatul: ambient, IDM, muzica electronica si rock psihedelic, acorduri de jazz, voci si spoken poetries ale unui Allen Ginsberg sau William S. Burrough juxtapuse peste muzica.

Screen Test-urile au inspirat mai multe proiecte muzicale, perioada in care ele erau filmate fiind aceea in care s-au nascut si grupurile Velvet Underground si Nico. De altfel, Lou Reed (chitara si voce in cadrul Velvet Underground) si Nico se numara, alaturi de Bob Dylan, Susan Sontag si altii, printre cei filmati de Warhol.

Seria de concerte din cadrul festivalului va continua cu Maria Magdalena Danaila (muzica folk - miercuri, 12 august), Cvartetul Ambiance (muzica clasica - joi, 13 august) si DJ Gojira (muzica electronica - vineri, 14 august). Sambata, 15 august, dupa Festivitatea de Decernare a Premiilor Anonimul 2009, Berti Barbera si Nicu Patoi vor sustine concertul de prezentare al albumului string A song. Invitat special: Jul Baldovin.

Programul integral al celei de-a VI-a editii a Festivalului Anonimul este disponibil aici.

Organizatori: Fundatia Anonimul cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Televiziunii Romane, producator asociat. Parteneri: TNT Romania, Ramada Majestic Bucharest Hotel si First Advertising Agency. Parteneri media: cinemart.ro, Green Channel TV, Happy Fish TV, sistersmagazine.ro, HotNews.ro, Port.ro, Romania literara, 24FUN, Cotidianul si HBO.

Mai multe informatii gasiti pe site-ul festivalului.

Andy Warhol a fost un artist faimos, cunoscut mai ales ca exponent al curentului Pop Art si al culturii populare de masa. De asemenea, Warhol a experimentat in domenii ca filmul, sculptura, pictura si serigrafie. (Sursa: artcyclopedia.com)

Un screet test este o auditie filmata, in care un actor trebuie sa demonstreze ca este potrivit pentru anumit rol de film. (Sursa: wisegeek.com)