Mick Jagger, varianta feminina - asa a aratat Madonna miercuri, 26 august, in cadrul concertului sustinut in Parcul Izvor din Capitala. Vreme de doua ore, artista americana a cantat la chitara, si-a pupat bicepsii, a sarit coarda, a dansat la bara, a sarutat o dansatoare, a cantat in limba spaniola, ne-a tradus cuvinte tiganesti, a organizat o hora si ne-a vorbit despre discriminare. Cel mai apreciat moment al serii a fost aparitia unui Michael Jackson care a dansat in memoria adevaratului Rege al muzicii pop.

Este 21:50 si Madonna apare in fata zecilor de mii de fani romani. Mii de lumini se aprind in public, mii de maini stau ridicate pentru a sustine mobilele care filmeaza neincetat scena incadrata de doi M uriasi.

Si pentru ca este vorba de un concert din cadrul turneului Sticky And Sweet, inceputul nu poate decat sa fie facut cu piesa Candy Shop, insotita - pe ecranele montate in spatele scenei - de imaginile unor buze inecate in vascozitati si zaharuri.

Excentricitate este termenul care caracterizeaza show-ul. Asta o constatam imediat, pe Beat Goes On, cand apare pe scena o masina alba decapotabila, pentru ca pe Human Nature, chitara Madonnei sa devina un obiect falic. Fara doar si poate, nimic strain de natura umana.

Scena se transforma intr-un ring de box pe Die Another Day, iar partida de pumni si dans la care asistam este insotita de indemnuri psihanalitice: "Sigmund Freud/ Analyze this" rasuna in boxe, in timp ce fanii carcotasi isi permit mici intepaturi: "cam miroase a playback concertul asta".

Get Into The Groove o regaseste pe Madonna sarind coarda, dansand la bara, sarutandu-si cu emfaza bicepsii mainii drepte si dansand. De cantat se ocupa, chiar la indemnul artistei, fanii, carora le este intins un microfon. "Romania loves you", pare sa raspunda o pancarta purtata cu mandrie de o admiratoare din public.

Cu ocazia piesei Holiday/Celebration avem parte de o surpriza: un Michael Jackson apare in mijlocul scenei si isi etaleaza miscarile, in timp ce pe fundal se vad poze cu adevaratul MJ. "Unul dintre cei mai mari artisti pe care i-a avut omenirea", spune Madonna.

She's Not Me, ne explica artista, din spatele ochelarilor-inimioara; si nu ezita sa bucure o dansatoare-manechin cu un sarut prelung, menit sa socheze privirile conservatoare din public. "Good show!" glumeste un strain, dar Madonna nu si-a terminat numarul: isi rupe fusta, ia un voal de mireasa si merge in genunchi, supusa.

"Music makes the people come together" rasuna in Parcul Izvor, pentru ca pe Devil Wouldn't Recognise You sa fie accentuate mai mult elementele de spectacol oferite de animatiile din spatele scenei.

Cu ajutorul unei iluzii optice, la care contribuie cele doua ecrane coborate special pentru acest moment, Madonna pare inchisa intr-o colivie, de unde isi canta, urcata pe un pian, tristetea pentru libertatea pierduta. Aflat in public, Mircea Baniciu zambeste probabil la vederea acestei puneri in scena, gandindu-se la captivul canar "galben ca un galbenus", despre care canta si el adesea.

"Did you do your homework? Are you ready for the Spanish lesson?" suntem intrebati inainte de Spanish Lesson, pentru ca pe fundal sa vedem o harta care puncteaza, pentru cateva secunde, orasul Bukurest.

La Isla Bonita/Lela Pala Tute aduce pe scena lautari, un acordeon, o vioara. Este astfel incinsa o hora, iar Doli Doli ne ofera cateva momente de dans tiganesc.

"Hello, Romania, haven't been here before. I'm very happy to be here. I love you too! Does anybody know what Lela Pala Tute means? Yes, it's Romani, for The Madness Of Love. Because what other kind of love is there, but mad love? Right? ne transmite Madonna inainte de You Must Love Me.

Now, I've been paying attention to news reports and it's been brought to my attention that there's a lot of discrimination against Romanis and Gypsies in general in Eastern Europe. And I feel very sad, because I don't believe in discrimination against anyone. We believe in freedom and equal rights for everyone. Gipsies, homosexuals, people who are different, everyone is equal and should be trated with respect, ok? Let's not forget that!"

"Get up, it's time" si "the planet needs you" sunt cateva dintre mesajele care domina un interludiu ecologist (Get stupid), insotit de imagini contrastante: Hitler, lagare, violenta, morti, armate, Maica Tereza, Bill Clinton, Bono de la U2, Martin Luther King.

Dupa 4 minutes (de asemenea un cantec ecologic), Like A Prayer ofera o noua insiruire de termeni, de aceasta data religiosi (God, Nirvana, Vishnu, Jesus), dar si de mesaje religioase: "We have come from the Light, to it we shall Return".

Varianta remixata a lui Frozen prezinta un nou moment-omagiu al serii, iar un citat din Michael Jackson va fi prezentat publicului: "If you wanna make the world a better place/ Take a look at yourself and then make a change".

"Is everybody happy? Are you ready to jump? Let me see you jump, Romania", ne cere Madonna si ne ofera in schimb piesa Ray Of Light, insotita de o serie de lumini interesante, care face din Parcul Izvor un imens club in aer liber.

"Game Over" ramane scris pe ecrane, incheind doua ore care confirma cuvintele lui Chris Lamb, directorul de productie al Madonnei: "Acesta nu este un concert, acesta este un show".

Parerea spectatorilor

"Tot concertul se invarte in jurul dansului ei. Nu prea mai are voce, deci baga dansatori, instrumentisti, DJ, totul fiind o mare ora de aerobic pe muzica. Si nu stiu cat a cantat ea live din tot show-ul. Da, e in mare forma pentru varsta ei, jos palaria pentru asta, dar pentru mine conteaza in primul rand muzica. Cineva zicea ca ar concura cu U2 ca show. Eu zic ca nici macar nu se apropie. Nu poti face un concert adevarat doar din dans, oricat de bine ai dansa. De aia-i zice concert." (Mihaela)

"Femeia asta e fenomenala. E un fel de Mick Jagger, varianta feminina. Are energie cat toti dansatorii aia la un loc." (Oana)

"Cele mai frumoase momente? Cele cu Michael Jackson, clar! Sigur, cam prea multa lume ii aduce omagii, poate deveni suparator la un moment dat, dar nu si in cazul asta." (Daniel)

Setlist Madonna

1. Candy Shop

2. Beat Goes On

3. Human Nature

4. Vogue

5. Die Another Day (interludiu)

6. Get Into The Groove

7. Holiday/Celebration

8. Dress You Up

9. She's Not Me

10. Music

11. Devil Wouldn't Recognise You

12. Spanish Lesson

13. Miles Away

14. La Isla Bonita/Lela Pala Tute

15. Doli Doli

16. You Must Love Me

17. Get Stupid (interludiu)

18. 4 minutes

19. Like A Prayer

20. Frozen

21. Ray Of Light

22. Give It 2 Me