In perioada 17 - 20 septembrie, Sighisoara va gazdui un eveniment cinematografic dedicat celor mai bune scurtmetraje, lungmetraje si documentare recunoscute international in 2008, informeaza organizatorii. In cadrul festivalului vor avea loc discutii cu realizatorii filmelor si workshop-uri pentru tinerii pasionati de film si informatica.

Deschiderea evenimentului are loc la ora 20:00 in Piata Cetatii si va fi precedata, de la 17:00, de o intalnire intre autoritatile locale, invitati, public si reputata actrita Maia Morgenstern.

Proiectiile filmelor vor fi urmate de discutii cu realizatori, actori sau membri ai echipelor de filmare. Vor fi prezenti Catalin Musat si Marius Iacob, de la Ciobanul Zburator, actorul Gabriel Spahiu din La drumul mare si Radu+Ana, Claudiu Popa si Barna Nemethi din partea Rien ne va plus.

Din seria lungmetrajelor si a documentarelor, au confirmat Alex Baciu, scenarist impreuna cu Razvan Radulescu si cu Radu Muntean la Boogie si Thomas Ciulei, regizorul documentarului Podul de flori. In cadrul unor dezbateri, spectatorii vor avea ocazia sa aprofundeze tematica succesului neasteptat al unor filme mai putin apreciate la noi, precum si problemele cu care se confrunta in prezent cineastii romani.

Provocarea primei editii a Festivalului de Film de la Sighisoara este 99 de secunde de bun simt. Pana pe 13 septembrie, doritori de toate varstele au fost incurajati sa impartaseasca opiniile lor filmate in 99 de secunde privitoare la bunul simt. Juriul a hotarat care este cel mai bun clip: Ghid practic, de Andreea Mironiuc si Bogdan Pecete. 99 de secunde "animate” de bun simt vor fi proiectate inaintea principalelor screening-uri. Cei doi realizatori vor fi recompensati cu un sejur de 3 zile la Sighisoara.

In cadrul sectiunii In Memoriam... vor avea loc proiectii ale filmului Secvente in regia lui Alexandru Tatos si dezbateri moderate de criticul Andrei Rus pe marginea operelor cineastului.

Mai multe detalii despre Sighisoara Film Festival si despre concursul 99 de secunde de bun simt gasiti aici.

Sighisoara Film Festival isi propune sa fie un loc de intalnire si dezbateri intre publicul larg si elitele realizatorilor contemporani de film. Se doreste redescoperirea specificului national romanesc, din ce in ce mai diluat de presiunea culturala internationala.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Asociatiei turistice Sighisoara, Microsoft si Illy si este sustinut de 24 FUN, Cinemagia, Cuvantul Liber, Feeder, Filmoteca.ro, HotNews, Jurnalul Sighisoara Reporter, Observator Cultural, Port.ro, Profil Cultural, Punctul, Radio Guerilla, Realitatea Tv, Romania Libera, Slicker, TVR, Videofil, Zi de Zi, Ziarul de Mures, Zoom Tv.