Ingrediente naturale |
Orzul, hameiul, apa si drojdia sunt cele patru ingrediente naturale care, odata combinate, se transforma intr-o bautura populara – berea.
Orz / Foto: ABR |
Pentru a se putea folosi in procesul de fabricare orzul trebuie sa treaca printr-un proces de maltificare. Boabele se inmoaie in apa timp de cateva zile, pana cand orzul incolteste si produce o substanta numita diataza. Dupa maltificare, orzul se macina, iar peste amestec se toarna apa fierbinte. Prin acest proces, diataza transforma amidonul din boabele de orz in zahar. Lichidul rezultat se numeste must de bere.
Hamei / Foto: ABR |
Hameiul intra in procesul de fabricare al berii in momentul in care mustul de bere se pune la fiert. “Aurul verde” da fierturii un gust amarui si are rol de conservant.
Drojdia este cea care transforma zaharul din must in alcool si dioxid de carbon. Dupa procesul de fierbere, mustul de bere se scurge si se lasa sa se raceasca. Odata incheiat acest proces, in must se adauga drojdie pentru a grabi fermentatia, faza care poate dura si o saptamana.
Chimistul francez Luis Pasteur a fost cel care a transformat beraritul dintr-o arta medievala in stiinta exacta, el demonstrand ca drojdia de bere produce fermentatie.
Drojdia de bere contine proteine, majoritatea aminoacizilor esentiali, toate vitaminele din complexul B, vitaminele D, H, E, enzime, saruri minerale cu continut mare de potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, lipide. Conform ultimelor cercetari, drojdia de bere are in alcatuire 16 aminoacizi, 14 minerale si 17 vitamine.
Apa reprezinta 90% din compozitia berii. Ea trebuie sa fie pura, lucru esential, tinand cont
Apa / Foto: ABR |
Din ingrediente naturale rezulta astfel o bautura ce face parte dintr-un stil de viata sanatos. Consumata cu responsabilitate berea poate proteja de afectiuni ale inimii, scade colesterolul, protejeaza organismul de diabetul de tip 2 si favorizeaza acumularea de vitamina C la nivelul rinichilor.