Caligula s-a barbierit pentru prima data la 19 ani, in cadrul ceremoniei depositio barbae. Octavianus - abia la 23. Piromanul Nero a scapat de podoaba faciala in jurul varstei de 21 de ani, iar firele si le-a pus intr-o cutie de aur. Doua milenii mai tarziu, doi texani indragostiti de blues si rock'n'roll au inteles ca nu conteaza cat de lungi au barbile si au ales cea mai simpla cale de a trece prin viata: "proaspat nerasi". Marti, 20 octombrie, la Sala Polivalenta din Capitala, formatia ZZ TOP (doi barbosi si un pletos pe nume... Beard) a oferit o serie de surprize, printre care s-au numarat coverul Foxy Lady (Jimi Hendrix), cateva cuvinte rostite de Billy Gibons in limba romana, chemarea a doua "tehniciene" sexoase pe scena, dar si multumirile sincere ale trupei pentru gestul a patru fani veniti la concert cu barbi false.

Cine nu ii cunoaste prea bine, ar fi tentat sa creada ca barbosii de la ZZ TOP sufera de aihmofobie (teama de obiecte ascutite). Caci Billy si Dusty nu folosesc lamele decat in cazuri extreme. Din cand in cand, vreme de o ora si jumatate, cam cat dureaza un concert, ei justifica, recurgand la briciul lui Occam (lama lui Ockham sau principiul parcimoniei), afirmatii stiintifice determinante pentru salile pline cu melomani, ca "Hey hey, my my, rock'n'roll can never die" si "My my, hey hey, rock'n'roll is here to stay" (versuri ale piesei Hey Hey, My My - Neil Young).

De fapt, explicatia pentru lungile podoabe capilare este mult mai simpla. In 1984, Gilette le-a oferit celor doi un milion de dolari ca sa isi rada barbile. Cei doi au refuzat, pe motiv ca ar fi prea urati fara ele. Si probabil si pentru ca ar fi stricat blazonul trupei: singurul membru ZZ TOP care nu are barba se numeste - cum altfel? - Beard (="barba").

Marti seara, putin dupa ora 20:00, Billy Gibbons (chitara, voce), Dusty Hill (bas, voce) si Frank Beard (tobe, percutie) au adus cu ei stiluri ca blues-rock, hard rock, southern rock, texas blues.

Au urcat pe scena imbracati in costum, cu ochelari de soare pe care nu i-au dat jos vreme de o ora si jumatate, cu o palarie texana (Dusty) si cu o "ciupilica-arici" (Billy), pentru ca pe parcursul concertului sa schimbe mai multe instrumente, de la "chitare-aurite", la "chitare-imblanite".

"Va simtiţi bine? Unde e prieten' mea, Denis?", a banguit Billy, intr-o romana cu accent de texas, dupa ce cantase cateva piese. Romanca Denisa a aparut imediat, pentru a contribui la surpriza pregatita de ZZ TOP: "Te simti bine la Bucuresti?". "Oui! Si! Da!", a raspuns Billy cu emfaza, testand reactia publicului.

"E vremea pentru blues, Billy, unde-ti este palaria de blues?", a fost provocat texanul, care a "strigat" imediat dupa ajutor: "Tehnicienii!" Si au aparut si ajutoarele, doua fete cu palarii gigantice. "No more technicians", a glumit chitaristul, adaugand "I am in trouble!"

Pana la urma, i-a fost inmanata si palaria, fiind insa conditionat de cele doua "tehniciene": "As long as you play them blues, boy!"

Au fost cantate piese ca Future Blues, Cheap Sunglasses, Mexican Blackbird, My Head's In Mississippi, I Need You Tonight, dar si un cover dupa Jimi Hendrix (Foxy Lady), o imagine cu cel mai bun chitarist din toate timpurile putand fi vazuta pe parcursul piesei, pe unul dintre cele trei ecrane imense din spatele scenei.

"Can you all see that? Multumesc!" a spus Billy, atrangand atentia asupra celor patru fani din stanga scenei, care purtau barbi a la ZZ TOP. "This one's for you, guys!" si romanii au primit Gimme All Your Lovin', urmat de Sharp Dressed Man si Legs.

Partea de bis a oferit cantecul Tush, dar si o combinatie de LaGrange/Sloppy Drunk/BBQ: "Oh, now, baby, tell me why don't you/ Make me some of your fine famous Bar-B-Q?"

Seara s-a incheiat abia dupa cantecul Tube Snake Boogie, caci barbosii de la ZZ TOP au fost chemati pentru un al doilea bis, care a incununat o ora si jumatate de blues si rock'n'roll de la "that little ol' band from Texas".