Branford Marsalis, castigator de trei ori al premiului Grammy si fost director muzical in cadrul The Tonight Show cu Jay Leno, va concerta la Sala Palatului din Bucuresti, pe 25 octombrie, informeaza organizatorii. Pe 24 octombrie, Bucharest Masters Of Jazz va beneficia de prezenta trioului Power Of Three, alcatuit din Chick Corea, Stanley Clarke si Lenny White.

Branford Marsalis, saxofonist de renume mondial, s-a nascut in 1960, in New Orleans, intr-o familie recunoscuta de muzicieni (fratii sai Wynton, Delfeayo si Jason s-au dedicat, de asemenea, muzicii, iar tatal sau este renumitul pianist Ellis Marsalis). Artistul a fost intotdeauna preocupat de muzica in diversitatea sa: de la jazz, blues, funk, la proiecte clasice, cum ar fi turneul din toamna anului 2008, cu Marsalis Brasilianos.

Castigator de trei ori al premiului Grammy, Marsalis a continuat sa isi imbunatateasca indemanarea si tehnica in calitate de instrumentist, compozitor si director al Marsalis Music, label pe care l-a fondat in 2002 si care i-a permis sa fie producatorul propriilor proiecte si al unor jazzisti noi sau al unora deja consacrati.

Branford Marsalis s-a facut remarcat prin colaborarea cu Art Blakey’s Jazz Messengers si cu Wynton Marsalis Quintet, quintet-ul fratelui sau, la inceputul anilor ‘80, dupa care si-a format propriul grup. A cantat si inregistrat cu o multime de giganti ai muzicii jazz, printre care Miles Davis, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock si Sonny Rollins.

In ultimii ani, Marsalis a devenit solistul unor orchestre renumite: Chicago Symphony, Detroit Symphony, Dusseldorf Symphony, North Carolina Symphony, Boston Pops (care are in repertoriu compozitii de Copland, Debussy, Glazunov, Ibert, Mahler, Mihaud, Rorem si Vaughan Williams).

Branford Marsalis are in palmares peste douasprezece albume, in stiluri diferite, care au primit numeroase premii, culminand cu ultimul sau CD, Metamorphosen, lansat in 2009. La acest album si-au adus contributia pianistul Joey Calderazzo, basistul Eric Revis, si bateristul Jeff Tain Watts.

Albumul Braggtown, nominalizat la Grammy este cunoscut ca fiind cea mai mare realizare a Branford Marsalis Quartet pana la aceasta ora. Albumul Eternal a fost, de asemenea, nominalizat la Grammy pentru Best Jazz Recording. Interpretarea sa de pe DVD-ul lui John Coltrane: A love Supreme - Live in Amsterdam a fost nominalizata la Grammy, la sectiunea Best Instrumental Jazz Solo.

Brandford Marsalis se implica activ in educatia muzicala a studentilor, infiintand un program menit sa-i atraga pe acestia spre muzica jazz, prin concerte sustinute in campusuri universitare.

Este o persoana cu preocupari diverse, acest lucru regasindu-se in alte activitati practicate: a inregistrat si a participat in turneu cu Sting; a fost directorul muzical timp de doi ani al The Tonight Show prezentat de Jay Leno; a colaborat cu Grateful Dead si Bruce Hornsby, a jucat in filme; s-a implicat activ in actiuni umanitare ce au ca scop incercarea de a reconstrui orasul New Orleans, devastat de uraganul Katrina; muzica sa a aparut pe coloana sonora a unor productii cinematografice.

Vezi aici site-ul artistului si pagina lui de myspace.

Chick Corea este unul dintre cei mai imaginativi, creativi si prolifici artisti de jazz. El nu poate fi de fapt categorisit. Este un omnivor muzical. Canta absolut sublim in formula solo, dar si in colaborarile inedite cu alti artisti de marca, sau chiar cu orchestre. In ultimii ani a explorat noi colaborari - cu virtuozul artist Bela Fleck, la banjo, pe albumul The Enchantment - sau cea cu Gary Burton ce a dus la realizarea albumului The New Crystal Silence - album premiat cu Grammy.

Corea a debutat in jazz la inceputul anilor '60, colaborand cu trupe conduse de staruri ca Mongo Santamaria, Willie Bobo, Blue Mitchell, Herbie Mann si Stan Getz. Una dintre perioadele sale importante a fost colaborarea cu trupa de fusion electric a lui Miles Davis, intre 1968 - 1970.

Ca artist solo, Corea a debutat in 1966, cand a inregistrat albumul Tones For Joan's Bones, urmat de o inregistrare ramasa legendara, considerata un clasic al jazz-ului - Now He Sings, Now He Sobs, alaturi de Miroslav Vitous si Roy Haynes.

Cariera lui Corea a fost dintotdeauna caracterizata de explorari semnificative si inovative. Un moment de marca este anul 1971, ce marcheaza crearea legendarei trupe de jazz-rock fusion - Return To Forever. Chiar daca a activat numai sapte ani de zile, Return To Forever este considerata una dintre cele mai importante trupe de jazz din lume. Reuniunea istorica din 2008 a fost cel mai anticipat eveniment al anului. Cei patru membri ai sai - Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White si Al di Meola - au trecut din nou in revista piese legendare dar si compozitii noi, intr-un turneu sold-out in intreaga lume.

Vezi aici site-ul artistului si pagina lui de myspace.

Cand Stanley Clarke s-a mutat la New York in 1971, venind din orasul sau natal Philadelphia, momentul a fost extrem de bine ales. Era perioada cea mai prolifica a jazz-ului la nivel mondial. Datorita talentului sau deosebit, a inceput prin a canta alaturi de artisti legendari precum Pharoah Sanders, Horace Silver, Art Blakey, Gil Evans, Joe Henderson si Stan Getz. Asa a ajuns sa-l cunoasca pe cel care ii va marca toata viata: Chick Corea. Impreuna si-au propus inca de la bun inceput, sa cucereasca lumea, sa se adreseze unui public mult mai numeros. Astfel au format legendara trupa Return To Forever, trupa alaturi de care Clarke a stat pana la sfarsit.

De-a lungul anilor, Clarke a cantat alaturi de cei mai mari oameni de jazz ai lumii. Dupa Jaco Pastorius, Clarke este considerat cel mai influent si creativ basist al lumii. A inregistrat atat genuri funk si R&B dar a si reusit sa comuna muzica de film si de televiziune.

Castigator a numeroase premii Grammy, Clarke a primit in 2006 prestigioasul premiu pentru intreaga activitate oferit de Revista Bass Player.

Vezi aici site-ul artistului si pagina lui de myspace.

Nascut la New York City, Lenny White a patruns in categoria grea a jazz-ului in 1968, in trupa lui Jackie McLean. In 1969 Miles Davis i-a solicitat prezenta in super-proiectul Bitches Brew. In 1972, White s-a alaturat grupului Azteca, dupa care a fost cooptat in legendara Return To Forever (componenta a doua).

Stilul sau cu accente funk a contribuit decisiv la definirea unui sound Return To Forever pentru acea perioada.

Dupa ce a parasit Return To Forever in 1976, White a inceput sa abordeze si proiecte fusion sau funk. Debutul sau solo a avut loc in 1976 pe albumul Venusian Summer, urmat de Big City.

Din acel moment, Lenny White a devenit unul dintre cei mai respectati jazzmeni ai lumii. Albumele sale au fost extrem de apreciate.

Vezi aici site-ul artistului si pagina lui de myspace.

Site-ul oficial Power Of Three (Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White) poate fi accesat aici.

Biletele pentru concertele Bucharest Masters of Jazz 2009 pot fi cumparate online de pe www.bilete.ro , www.blt.ro, www.ticketpoint.ro, din magazinele Diverta, de la casele de bilete ale Salii Palatului si de la Magazinul Muzica.

Pret bilete - intre 50 si 300 lei. Pret abonament 23 - 25 octombrie 2009: Categoria 1: 500 RON si Categoria 2: 300 RON.

Programul festivalului poate fi citit aici.