Sucevita: foamea moldoveneasca se stinge cu tochitura

de Eugen Istodor     uichendist.ro
Vineri, 30 octombrie 2009, 20:32 Life | Prin oraş

Dupa aventura cu Palma si serpentinele cetoase, si manati de o foame de lup, am tras cu colegii mei unde-mi duceam eu turistii cand lucram in bransa: la popasul Bucovina, la intrarea in Sucevita, pe dreapta. M-am bucurat sa-l gasesc neschimbat, acelasi restaurant mare, luminos, aerisit, in care incap lejer sa manance 3 autocare de turisti simultan, si, unde, drept urmare, personalul e mereu “in priza” si gata sa te serveasca.

Ne-am asezat la o masa si am comandat eu pentru toata lumea, fara sa ma uit in meniu si sperand ca nu s-a schimbat de la ultima mea vizita. Am vrut sa le arat colegilor mei strainezi cam cum arata un pranz copios prin partile astea de lume – asa ca am luat ce le luam si turistilor pe care ii aduceam in zona: afinata (mai putin soferul, care s-a multumit cu cola), tochitura bucovineana cu salata de muraturi, si papanasi.

Cand a venit mancarea (la aproximativ 10 minute de la comanda), m-am bucurat sa vad ca dimensiunea portiilor nu s-a schimbat (tochitura bucovineana e un platou e vreo 30 de centimetri patrati, papanasii – doua ENORMITATI acoperite de smantana si dulceata, iar muraturile – cate un castron plin cu gogosari, conopida si castraveti la fiecare portie).  Ce mai incolo-incoace? Mancare serioasa de stins foame moldoveneasca! Oamenii mei s-au uitat putin la portii si au ridicat indoielnic din spranceana a “tu chiar crezi ca noi o sa si TERMINAM toate astea?!” insa dupa afinata si “pofta buna”, s-a lasat linistea la masa. Nu pentru ca n-am fi avut despre ce vorbi, ci pentru ca eram muuult prea ocupati cu consumul de carnuri afumate cu mamaliga, muraturi, oua ochiuri si branza sarata framantata. Nici nu vreau sa ma gandesc cum se traduce in calorii pranzul pe care l-am luat acolo, insa cert e ca dupa ce ne-am chinuit sa terminam tochitura, din papanasi n-am reusit sa mancam mai mult de un sfert, fiindca nici afinata, nici orice altceva am fi baut nu reuseau sa arda suficient de repede tochitura ca sa mai avem loc si de altceva. Abia DUPA au inceput discutiile, fiindca nici unul din noi nu se simtea in stare sa se ridice de pe scaun.Am mai luat un rand de cafele sa ne facem curaj si sa ajutam digestia.


Citeste restul materialului si comenteaza pe uichendist.ro.


Citeste mai multe despre   





















1675 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    tochitura (Vineri, 30 octombrie 2009, 22:43)

    Moldoveneasca [anonim]

    Ma omule. Este vorba de tochitura moldoveneasca. Asa se cheama acest fel de mincare. Intreaba din tata in fiu pina la cei mai batrini moldoveni pina in nordul Moldovei si pe cunoscatorii de arta culinara romaneasca. Tochitura moldoveneasca este si in zona unde ai mincat tu, adica in Bucovina, care este situata in nordul Moldovei. Deci acolo tot Moldova este unde luptau razesii moldoveni ai lui Stefan. Moldova este din sud de la Vrancea pina in nord la Dorohoi, Radauti. Deci nu uita, Tochitura Moldoveneasca. Asta asa, ca sa stie si colegii ce au mincat.
  • 0 (0 voturi)    
    Auzi la ei... :) (Vineri, 30 octombrie 2009, 23:16)

    Droper [utilizator]

    Asta e buna. Cica "tochitura bucovineana". Hai ca esti simpatic...
    • 0 (0 voturi)    
      sau asa (Sâmbătă, 31 octombrie 2009, 10:16)

      Ciprian [anonim] i-a raspuns lui Droper

      Da, dar probabil ca doar cea bucovineana e pe un platou de 30 cm. :))
  • 0 (0 voturi)    
    30 de centimetri patrati (Sâmbătă, 31 octombrie 2009, 10:17)

    Lucian [anonim]

    Adica o farfurioara de cafea. Halal portii!


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi